Ministerul Educației propune Guvernului adoptarea unei hotărâri prin care orice bursă școlară – de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, să fie acordată în cuantum minim de 100 de lei.

Suma alocată urmează să fie stabilită de autoritățile administrației publice locale, din bugetele cărora se acordă bursele, dar niciuna nu va mai fi mai mică de 100 de lei. De asemenea, autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare existente la nivel local.

De aceste tipuri de burse vor beneficia toți elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, care se încadrează în condițiile specific fiecărui tip de bursă, pentru anul școlar 2019-2020, adică aproximativ 400.000 de elevi, conform datelor prezentate de Ministerul Educației în nota de fundamentare a proiectului de H.G.

Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019”, mai precizează Ministerul Educației Naționale.

Din ianuarie 2019, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Până la apariția legii, valoarea burselor era stabilită de autoritățile locale, unele având chiar și valori de 10-20 de lei.

Valoarea burselor sociale:

  • elevii orfani sau săraci – 300 de lei lunar;
  • elevii din mediul rural ce sunt școlarizați în altă localitate – 100 de lei lunar;
  • elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie – 300 de lei pe lună;
  • de ajutor social ocazional – 300 de lei pe lună.

Valoarea burselor de performanță:

  • elevii care au obținut la olimpiadele și concursurile școlare, faza națională, locurile I, II sau III, precum și cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate pentru competițiile internaționale – 1.000 de lei;
  • elevii care au obținut la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific locurile I, II sau III – 500 de lei.

Valoarea burselor de merit:

  • elevii cu media 10 – 600 de lei pe lună;
  • elevii cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99 – 300 de lei lunar;
  • elevii cu media cuprinsă între 9,49 și 9,00 – 200 de lei lunar;
  • elevii cu media cuprinsă între 8,99 și 8,50 – 70 de lei lunar.

Ai nevoie de Legea nr. 38/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here