O iniţiativă legislativă depusă la Senat propune o modalitate diferită de impunere a timbrului pentru poluarea mediului, în funcţie de tipul autovehiculului şi norma de poluare. Astfel, susţin iniţiatorii, sunt stimulate autovehiculele noi, electrice şi hibrid, motorizate Euro 6 şi taxate superior, autovehiculele cu motorizări care emit cantităţi superioare de CO2, în special motorizările non-euro.

Practic, noul timbru pentru mediu va fi plătit de toate maşinile care poluează, care utilizează drumurile din ţară sau le tranzitează, maşinile înmatriculate în România sau înmatriculate în alte state.

Parlamentarii cred că se vor aduna astfel mai mulţi bani la buget, pentru că acest timbru va fi achitat şi de cei care nu aveau maşinile înmatriculate în ţara noastră, şi de cei care doar tranzitează România, categorii care până acum nu erau incluse la plată.

Sunt invocate, de asemenea, numeroasele decizii CEDO care au obligat statul să schimbe legile şi să achite sume mari cetăţenilor le-au reclamat ca fiind ilegale –  taxa de primă înmatriculare, taxă de poluare sau timbrul de mediu.

Legea pentru taxarea poluării produsă de autovehiculele utilizate în România prevede ca timbrul de mediu să se plătească odată cu tariful de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale.

Art. 2

Alineat (2) – Pentru autovehiculele care nu utilizează reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi, timbrul de mediu se poate achita în mod independent, fără plata tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale

Alineat (3) – Valoarea timbrului de mediu se exprimă în moneda unică europeană şi se calculează în funcţie de categoria autovehiculului (Anexa 1) şi tipul de motorizare (Anexa 2), anexe care fac parte integrantă din prezenta lege.

Alineat (4) – Timbrul de mediu se poate plăti pentru un an sau pentru fracţiuni dintr-un an, după cum urmează: 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile, 12 luni.”

Sancţiunile propuse pentru cei care nu plătesc timbrul pentru mediu merg de la amendă până la reţinerea certificatului de înmatriculare a maşinii, până la achitarea taxei.

Dacă va fi adoptată, legea îşi propune să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, iar pentru cei care au plătit timbrul pentru mediu pentru acea perioadă se prevăd restituirile sumelor.

Ai nevoie de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here