MFP a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă.
Citiţi mai jos despre modificările preconizate prin proiectul (DOC) de act normativ.
Reamintim că anul trecut Legea nr. 291/2013 a modificat actul normativ de bază şi a dispus modificarea în consecinţă şi a Normelor aprobate prin H.G. nr. 5/1999. Aceeaşi lege de modificare a introdus posibilitatea ca angajatorii să acorde salariaţilor tichete de masă şi în format electronic, nu doar pe suport hârtie.

Proceduri la tichetele pe suport de hârtie

Modificările şi completările propuse privesc, într-un prim palier, creşterea disciplinei contractuale şi siguranţei financiare a sistemului tichetelor de masă şi asigurarea unui control mai eficient al utilizării tichetelor de masă.

Este vorba despre noile clauze obligatorii în contractul încheiat între angajator şi unitatea emitentă: modul de administrare şi utilizare a tichetelor de masă pe suport electronic; obligaţia angajatorilor de a comunica unităţilor emitente datele personale ale angajaţilor necesare pentru emiterea, utilizarea, procesarea şi decontarea tranzacţiilor cu tichete de masă; obligaţia emitenţilor de a păstra în condiţii de siguranţă datele primite de la angajatori şi de a nu le utiliza în alte scopuri decât cel pentru care au fost primite; obligaţia angajatorilor de a instrui salariaţii să nu vândă şi să folosească tichetele de masă doar cu scopul de a achiziţiona produse alimentare/achita masa şi doar din unităţile de alimentaţie publică care afişează autocolantele speciale de identificare ale unităţii care a emis tichetele de masă;


Angajatorul este obligat să suporte costurile legate de emiterea tichetelor, în caz contrar, aşa cum prevede proiectul de hotărâre, urmând să nu mai aibă dreptul la beneficiile asociate tichetelor de masă.
În ce îl priveşte pe salariat, acesta nu mai poate folosi tichetele de masă în magazine, locuri, unităţi, pieţe de orice fel, care nu vând produse alimentare şi nu au afişată la intrare autocolantele speciale ale unităţii emitente.
Normele modificate vor reglementa şi procedura de restituire a tichetelor de masă folosite de salariat în decursul unei luni şi la care acesta nu avea dreptul.
Mai mult, pe imprimatul reprezentând tichetul de masă pe suport de hârtie va fi înscris numele beneficiarului şi va fi tipărită interdicţia de a fi utilizat pentru produse nealimentare.

Tichetele pe suport electronic

În proiectul (DOC) de Norme adaptate la modificările aduse la lege se prevede obligaţia angajatorului de a suporta costurile cu privire la emiterea tichetelor de masă pe suport electronic.
Pe de altă parte, unităţile emitente nu pot transfera către salariaţi valoarea nominală a tichetelor de masă pe suport electronic până cand angajatorul nu a transferat către emitent  contravaloarea nominală totală a tichetelor de masă pe suport electronic achiziţionate.
Utilizarea tichetelor de masă pe suport electronic este permisă doar în unităţile de alimentaţie publică cu care unităţile emitente de tichete de masă electronice au încheiat contracte de servicii în baza Legii nr. 142/1998, iar tichetele pot fi folosite exclusiv pentru scopul alocaţiei individuale de hrană.
Tichetul electronic este astfel conceput încât să nu permită efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar, de depunere şi/sau de alimentare (altele decât cele cu valoarea nominală a tichetelor de masă) sau de transfer de fonduri către alte conturi ale salariaţilor şi/sau ale angajatorului şi/sau ale terţilor.
Se introduce obligativitatea identificării de către emitenţi a unităţilor de alimentaţie publică printr-un cod de identificare unic la nivel de platformă sau schemă/aranjament de plată, după caz,  pentru a permite unităţilor emitente să autorizeze online tranzacţiile cu tichete de masă electronice efectuate de către salariaţi.
Salariatul beneficiar va primi, de la unităţile de alimentaţie publică agreate, un imprimat care conţine suma debitată de pe tichetele de masă electronice.
Se stabileşte o modalitate de calcul prin care se determină numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă în cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de opt ore – în regim de tură.
Aşa cum semnalam în introducere, se elimină din Norme prevederile care limitau utilizarea tichetelor de masă la un număr de două tichete/zi, în concordanţă cu modificările aduse prin Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă.
————————————(P)————————————
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: FreeImages.com

comentarii

1 COMENTARIU

  1. De ce legislatia romana privind tichetele de masa nu este aliniata comunitati europene de a avea dreptul toti angajati statprivat iar tichetele neimpozabile cum e venit.va multumesc anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here