Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat joi, 18 aprilie 2013, o decizie în cauza C-565/11 având ca obiect o cerere preliminară formulată de Tribunalul Sibiu în procedura Mariana Irimie împotriva Administrației Finanțelor Publice Sibiu şi Administrației Fondului pentru Mediu.

Mai exact, prin hotărârea CJUE s-a creat un precedent în România, la nivelul mult-discutatei taxe de poluare – persoanele care au obţinut în instanţă restituirea taxelor de poluare au dreptul să primească şi dobânzile aferente sumelor de bani pe care statul trebuie să le înapoieze, calculate începând de la data plăţii taxei.

* Cauza principală şi întrebare preliminară

În anul 2007, doamna Irimie a cumpărat un autovehicul înmatriculat în Germania. Pentru a‑l înmatricula în România, aceasta a achitat, în conformitate cu decizia din 4 iulie 2008 a Administrației Finanțelor Publice Sibiu, taxa pe poluare prevăzută de OUG nr. 50/2008, în cuantum de 6.707 RON.

La 31 august 2009, doamna Irimie a inițiat o procedură la Tribunalul Sibiu pentru a obține obligarea Administrației Finanțelor Publice Sibiu și a Administrației Fondului pentru Mediu, pe de o parte, la restituirea sumei plătite cu titlu de taxă pe poluare și, pe de altă parte, la plata dobânzilor aferente sumei respective de la data plății acesteia.

Probleme întâmpinate de instanţa naţională la vremea respectivă vizau soluţionarea cererii de plată a dobânzilor:

„În ceea ce privește, în schimb, cererea de plată a unor dobânzi aferente cuantumului taxei pe poluare, calculate începând de la data plății acesteia, instanța de trimitere subliniază că nu o poate admite din cauza dispozițiilor coroborate ale articolelor 70 și 124 din OG nr. 92/2003. Astfel, după cum precizează instanța menționată în răspunsul la cererea de lămuriri a Curții, din jurisprudența națională, constantă și neechivocă, reiese că, potrivit articolelor menționate, dobânzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat nu sunt acordate decât începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire.

În aceste condiții, Tribunalul Sibiu a hotărât să suspende judecarea cauzei și să adreseze Curții următoarea întrebare preliminară:

„[Principiile] echivalenței, efectivității și proporționalității remediilor pentru încălcările dreptului [Uniunii] ocazionate particularilor prin aplicarea unei legislații neconforme cu dreptul [Uniunii], rezultate din jurisprudența Curții […], coroborate cu dreptul de proprietate, instituit de articolul 6 [TUE] [și de] articolul 17 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, pot fi interpretate ca opunându‑se unor dispoziții de drept intern care restrâng cuantumul prejudiciului susceptibil de a fi recuperat de particularul al cărui drept a fost încălcat?”.

* Ce a hotărât Curtea?

În cadrul Hotărârii pronunţate de CJUE se concluzionează

„dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim național, […] care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la cele care curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestei taxe.”

Altfel spus?

Persoana care a achitat o taxă incompatibilă cu dreptul Uniunii are dreptul de a-i fi restituite, de la stat, atât cuantumul taxei, cât şi dobânzile pentru suma respectivă, calculate începând din ziua în care contribuabilul a plătit taxa.

Această prevedera  fost inclusă şi în CONCLUZIILE Avocatului General Melchior Wathelet prezentate la 13 decembrie 2012 în Cauza C-565/11.

CJUE1
Sursa: InfoCuria

Consultă textul integral al Hotărârii CJUE din 18 aprilie 2013 în cauza C-565/11!

1 COMENTARIU

  1. Ne-au dus de nas pana la alegeri,si dupa ce au luat puterea USL ne da cu Flit si ne mareste taxa,dar ,aparand,cu alt nume,incat rade de noi,toata Europa,ca pt o masina de 14 ani platim 5000 euro cu tot cu timbru,iar valoarea ei in Germania e de zece ori mai mica la cumparare…adica 500 euro!! Trebuie sa reclamam iar la Cedo si alte curti,si sa umplem tribunalele de contestatii,ca sa taiem,din lacomia ,nesimtirea,statului,si a dealerilor de masini noi,mai ales Dacia!!

  2. DACA AM ACHIZITIONAT O MASINA HYUNDAI (NOUA CU NUMERE PROVIZORII) DE LA UN DEALER DIN ROMANIA SI PENTRU INMATRICULARE AM PLATIT TAXA DE PRIMA INMATRICULARE, POT SA-MI RECUPEREZ ACESTI BANI?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here