19 August, 2017

Textul ACTA a fost lansat în dezbatere publică!

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a publicat pe site http://www.minind.ro/index_acta.html textul Acordului comercial de combatere a contrafacerii între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, Australia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelandă, Republica Singapore, Confederaţia Elveţiană şi Statele Unite ale Americii (ACTA).

În cadrul Uniunii Europene, Acordul a fost negociat de Comisia Europeană, încă de la debutul oficial al negocierilor, în anul 2008. Decizia privind semnarea ACTA a fost adoptată de Consiliul Uniunii Europene, în decembrie 2011, Comisia Europeană îndeplinind întreaga procedură de asigurare a transparenţei decizionale la nivel european.

Semnarea acordului reprezintă numai o primă etapă în procedura încheierii sale. În cazul Acordului ACTA, mai există numeroase etape procedurale care trebuie parcurse, inclusiv ratificarea de către Parlamentul României.

Textul acordului a fost făcut public pe site-ul Comisiei Europene încă din luna noiembrie 2010.  În prezent, el este publicat în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene:

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/intellectual-property/anticounterfeiting/

Comisia Europeană a organizat în perioada 2008 – 2011 patru conferinţe publice pe tema ACTA, cu participarea tuturor celor interesaţi: cetăţeni, reprezentanţi ai industriei, ONG-uri, presa. Acordul va intra în vigoare pentru România după ce vor fi parcurse mai multe etape:

1. Cronologic, Parlamentul European va trebui să-şi dea avizul conform în vara anului 2012;

2. Consiliul Uniunii Europene îl va adopta, independent de ratificarea în parlamentele naţionale;

3. Acordul va trebui ratificat de Parlamentul României şi doar după aceşti paşi va putea intra în vigoare.

Parlamentul European a urmărit îndeaproape dezbaterile privind ACTA. După ce la 10 martie 2010 exprimase anumite critici, la 24 noiembrie 2010, Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie prin care a salutat publicarea textului ACTA şi a reiterat că lupta împotriva contrafacerii şi pirateriei reprezintă o prioritate a cooperării internaţionale.

În România, în conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, procedurile de informare a opiniei publice se realizează în cazul adoptării de acte normative şi al organizării de şedinţe publice.

În cazul tuturor tratatelor internaţionale, procedura privind transparenţa decizională este îndeplinită la momentul adoptării actului normativ de ratificare (sau actului de aderare sau aprobare, în cazul anumitor tratate), act în lipsa căruia tratatul nu poate produce niciun efect. În mod cert, în cazul Acordului ACTA, iniţierea legii de ratificare va fi însoţită de o dezbatere publică corespunzătoare.

În perioada următoare, MECMA va iniţia o serie de dezbateri publice pe acest subiect, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor mediilor vizate de reglementările ACTA.

Biroul de presă al MECMA va anunţa în timp util datele, orele şi locaţiile de desfăşurare ale acestor dezbateri publice.

Sursa: Ministerul Economiei

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu