Legea nr. 197/2012 reglementează un nou sistem de acreditare care priveşte atât furnizorii de servicii sociale, cât şi serviciile sociale acordate de aceştia, având la bază criterii specifice şi standarde minime de calitate, iar procedura de acreditare urmează să se aplice atât furnizorilor şi serviciilor sociale nou-înfiinţate, cât şi celor care deţin în prezent certificat de acreditare eliberat în baza reglementărilor anterioare aprobării cadrului legal actual.
Din raţiuni tehnice, inclusiv de corelare, prin recenta ordonanţă de urgenţă se dispune ca până la 1 noiembrie 2013 – în loc de 1 martie a.c. – să se dea timp Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să elaboreze:
- Normele metodologice de aplicare a Legii, acestea urmând să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului;
- Proiectul de act normativ de completare a Hotărârii Guvernului nr. 10/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului, cu privire la numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu cu accent pe atribuţiile referitoare la activităţile de standardizare – condiţii minime de calitate pentru unele tipuri de servicii sociale – şi acreditare ca furnizor de servicii sociale.
De asemenea, se prorogă până la data de 31 decembrie 2015 – faţă de 31 decembrie 2014, prevăzut prin Lege – termenul până la care se va face evaluarea în vederea acreditării furnizorului şi serviciilor sociale pentru furnizorii acreditaţi conform Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.024/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, precum şi a Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, cu modificările ulterioare.
Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Află totul despre Lege5 Online de AICI!