Autorizația de securitate la incendiu, obligatorie pentru clădirile care au fost construite fără acest aviz, se poate obține până la data de 30 septembrie 2017, au decis deputații. Plenul Camerei a adoptat OG nr. 17/2016, cu amendamente, în sensul că termenul până la care se poate obţine autorizaţia de securitate la incendiu era propus la prorogare pentru data de 30 iunie, iar amendamentul votat a stabilit ca termen limită 30 septembrie 2017.

„Articol unic. (1) Termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 septembrie 2017”, potrivit raportului adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege a fost votat cu 269 de voturi „pentru” și doar 2 abţineri.

Până la data la care vor obține autorizația la incendiu, responsabilitatea pentru funcționarea construcţiilor, pentru asigurarea tuturor condițiilor de amenajare, de securitate la incendiu va rămâne în sarcina beneficiarilor investițiilor.

Beneficiarii care vor depune documentația pentru autorizație până la 30 septembrie 2017, sau cei care au proiectele în avizare pentru obținerea autorizației nu vor fi amendați dacă termenul de conformare nu depășește sfârșitul anului, mai exact data de 31 decembrie 2017, au mai decis deputații.

„Prin prorogarea acestui termen se urmărește stabilirea unui termen care să facă posibilă conformarea de către toți beneficiarii în ceea ce privește obligația de obținere a autorizației de securitate la incendiu, reducerea riscului înregistrării unui volum mare de solicitări înainte de expirarea termenului prevăzut de legislația în vigoare, reducerea riscului de nerespectare a termenelor de emitere a avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadra în termenul actual, reducerea costurilor pentru întocmirea documentațiilor, realizarea unor documentații și lucrări de construcții de calitate, negrevate de presiunea timpului, reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformități”, a motivat Guvernul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Oficialii de la Palatul Victoria au mai argumentat că amânarea termenului limită nu înseamnă o relaxare pentru beneficiarii de construcții, pentru eventuale amenzi pe care le-ar fi dat autoritățile, ci doar reducerea riscului ca persoanele îndreptățite să obțină avizele necesare. Conform datelor oficiale, în cursul anului 2016 s-a înregistrat o creștere cu peste 40% a cererilor de acest fel, după tragedia din Colectiv și noile măsuri luate de Guvern în domeniul asigurării securității la incendii.

Ai nevoie de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here