Oficiul Național al Registrului Comerțului a anulat mai multe taxe și tarife începând de la 1 februarie, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea celor 102 taxe, conform comunicatului de presă al instituției.

Actul normativ, promulgat la data de 9 ianuarie de președintele României, vizează eliminarea mai multor taxe, printre care cele radio-tv, timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe de cazier fiscal și judiciar, taxe consulare, de pașaport și de permis auto, cele percepute de Casa Națională de Pensii, dar și taxe la Registrul Comerțului privind PFA-uri și întreprinderile mici și mijlocii.

Consultă Lista taxelor de care am scăpat de la 1 februarie şi valorile acestora.

taxeONRC
ONRC
nu va mai percepe următoarele taxe:

  • cererea de înregistrare în registrul comerţului, pentru persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale (250, respectiv 90 lei);
  • cererile de menţiuni simple (45 lei) – 17 categorii;
  • cererile de menţiuni complexe (220 lei).

De asemenea, au fost eliminate Fondul de lichidare de 50% aplicat la taxele de înregistrare și Fondul privind Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, de 10% la taxele de înregistrare.

Printre taxele pentru operațiunile de înregistrare în registrul comerțului eliminate pentru persoanele juridice se numără autorizarea de constituire, de înmatriculare și de autorizare de  funcționare prin declarație pe propria răspundere. Pentru PFA-uri și IMM-uri, dar și întreprinderile familiale, nu se vor mai percepe taxele de înmatriculare și de autorizare de funcționare prin declarație pe propria răspundere.

Ai nevoie de Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here