Mai ulți senatori și deputați au inițiat un proiect de lege pentru înființarea unui Fond de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români”, la care să contribuie, pe lângă Minsterul Dezvoltării, și firmele private care au profit brut de cel puțin 1 milion de lei pe an, taxa fiind de 1% în aceste cazuri.

Proiectul prevede acordarea unui sprijin tinerilor de până la vârsta de 35 de ani, care vor să își cumpere locuință în rate. Din Fodul de Solidaritate, tinerii vor beneficia de plata avansului de până la 15% din valoarea locuinței, dar nu mai mult de 15.000 de euro, la cumpărarea acesteia. Vor avea prioritate cuplurile de medici, profesori, zootehniști, agronomi, absolvenți de teologie care se mută la sate, precum și cuplurile cu copii.

Lege privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români”

Art. 1 – (2) Fondul de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români” este destinat tinerilor sub 35 de ani, căsătoriti, care vor să îsi achiziţioneze o locuinţă în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul.

(3) Programul de finanţare a avansului necesar achiziţionării unei locuinţe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obţinerii creditului şi va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condiţiile de creditare presupuse de programele de finanţare de tip “Prima casă” sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă.

Beneficiarii vor returna sumele primite din fond, începând cu anul 6 de la obținerea sprijinului, în 10 ani, în rate egale, care împreună cu ratele de la credit, nu vor depăși o treime din veniturile familiei.

În cazul înstrăinării locuinţei înainte de returnarea sumelor datorate Fondului de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români”, suma datorată Fondului de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români” va fi returnată, în integralitatea ei, la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare.

Sumele reprezentând avans pentru achiziţie locuinţă nu vor fi purtătoare de dobânzi.

Art. 4 (1) – Suma, reprezentând avans achiziţie locuinţă, contractată prin Fondul de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români” nu poate fi mai mare de 15% din preţul imobilului.

(2) Suma maximă, reprezentând avans achiziţie locuinţă, contractată prin Fondul de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români”, nu poate fi mai mare de 15.000 Euro.

(3) Avansul pentru achiziţia locuinţei se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare.

Conform proiectului legislativ, Fondul va fi administrat de Ministerul Lucrărilor Publice și alimentat dintr-o taxă specială de la firmele din România.

Art. 2 – (1) Societăţile comerciale, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1 000 000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate “Locuinţe pentru tinerii români”.

Sumele transferate la Fondul de Solidaritate Locuințe pentru tinerii români sunt cheltuieli deductibile”.

Propunerea de lege a fost depusă la Senat săptămâna trecută. Pentru a intra în vigoare, textul legislativ are nevoie să treacă prin comisiile Senatului, apoi va fi dezbătută în plen, ulterior urmând aceeași procedură în Camera Deputaților.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here