De la 1 ianuarie 2014, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe ar putea scădea de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar la puncte mobile – de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut, conform unei propuneri a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Astfel, ANCOM a lansat în dezbatere publică (29 august) tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile.
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România, identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile din România: 51 de furnizori de reţele fixe şi şase furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (ex.: 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale), este precizat în comunicatul autorităţii.
Potrivit sursei citate, tariful de terminare este preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de propriii utilizatori.
Întrucât acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor, se explică în comunicat.
Documentele lansate în dezbatere publică (până pe 30 septembrie) pot fi consultate la această adresă. Iar observaţiile şi propunerile pot fi transmise pe adresa consultare@ancom.org.ro.
Sursa: ANCOM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here