Rezultatele unui studiu realizat de European Social Survey în 30 de ţări europene, referitor la dependenţa de televizor a oamenilor, a scos la iveală faptul că cele mai multe persoane care nu se pot dezlipi prea uşor de ecranul „cutiei magice” sunt în Bulgaria. Aici, 43% dintre cetăţeni petrec în medie peste trei ore pe zi în faţa micilor ecrane.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Marea Britanie – 32% dintre britanici privesc la televizor peste trei ore pe zi. Irlanda ocupă locul al treilea, cu un procent de 28%.

La polul opus s-a aflat Germania, cu un procent de doar 13%. Media europeană a fost de 21%.

Autorii studiului nu au analizat însă şi obiceiurile europenilor în weekend, perioada săptămânii în care oamenii privesc şi mai mult la televizor.

În ciuda faptului că britanicii ocupă un loc fruntaş în acest clasament, ei privesc la televizor foarte puţine ştiri şi anchete sociale – 13% spun că nu urmăresc deloc astfel de programe.

Doar Israelul şi Slovenia, cu 16%, respectiv 15%, sunt ţările ai căror cetăţeni evită ştirile şi anchetele sociale la televizor mai mult decât o fac britanicii. Procentul a fost 4% în Germania, Danemarca şi Finlanda.

Media pe plan european, la acest criteriu, a fost de 8%.

De ce să ne dezlipim de televizor?

Oamenii de ştiinţă spun că privitul excesiv la televizor poate avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii, precum stimularea fumatului şi declanşarea obezităţii.

Fiecare oră petrecută în faţa televizorului scurtează durata de viaţă cu 22 de minute. Persoanele care privesc la televizor timp de şase ore pe zi au o speranţă de viaţă cu cinci ani mai mică, potrivit unui studiu recent.

Întrebarea apărută este următoarea – pe când un studiu de acelaşi gen, dar legat de calculatoare/laptop-uri? Sau smartphone-uri?

Sursa: Agenţia Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here