Parlamentarii propun modificarea Codului Fiscal prin introducerea unei suprataxe pe profit, pentru patronii marilor magazine, bani care se vor duce către finanţarea micilor comercianţi, care au de suferit din cauza scăderilor de vânzări.

În propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal se argumentează că proprietarii lanţurilor de retail nu au avut de suferit, ba mai mult, afacerile lor merg ca pe roate, iar profitul obţinut se duce în ţările de provenienţă, taxele şi impozitele plătite în România fiind la fel ca cele achitate de micii comercianţi, care nu mai fac profit. În plus, iniţiatorii susţin că supermarketurile percep alte taxe şi comisioane de la furnizorii autohtoni, pentru a le primi, depozita şi desface marfa.

Codul Fiscal se modifică şi completează cu un singur articol, prin introducerea unei suprataxe pe profitul supermarketurilor, iar banii colectaţi vor fi gestionaţi de ministerul Economiei, prin programe de finanţare pentru micii comercianţi.

După art. 17 al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal se introduce un nou articol 171 cu următorul conţinut:

“ 171) Contribuabilii care desfăşoară activităţi economice de natura supermarketurilor sunt obligaţi, pe lângă plata impozitului de 16%, şi la plata unei cote de impozit suplimentare în funcţie de valoarea venitului anual, astfel:

– 0,5% pentru suma ce depăşeşte 3.000.000 euro/an

– 1,2% pentru suma ce depăşeşte 50.000.000 euro/an.“

Proiectul legislativ este înregistrat la Senat, pentru dezbatere, şi pentru a fi adoptat, trebuie votat şi în plenul Camerei Deputaţilor.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here