Un nou proiect legislativ privind modificarea Legii pensiilor a fost pus în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, iniţiativa referindu-se la cuantumul pensiei anticipate parţiale.

Parlamentarii vor modificarea articolului 65, alineatul (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât la pensia anticipată parţială, cuantumul să fie calculat prin diminuare în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul lunilor cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Iniţiatorii legii spun că prin posibilitatea obţinerii cu anticipaţie, a unor drepturi de asigurări sociale, se dă garanţia asigurării mijloacelor de subzistenţă pentru unele persoane care nu îndeplinesc condiţiile pentru pensionarea la limită de vârstă şi totodată, sunt lipsite de resurse materiale din cauza expirării perioadelor de şomaj sau din lipsa unui loc de muncă.

Totodată, indemnizaţia socială pentru pensionari este în prezent de 400 de lei, acordându-se persoanelor care au stagiul minim de cotizare de 15 ani sau persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat (chiar şi o lună) şi al căror cuantum al pensiei de asigurări sociale de stat, este mai mic de 400 de lei“, argumentează senatorii şi deputaţii în expunerea de motive a proiectului.

Art. 65, Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Alin. (4) “ Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 3“

 tabel_legea_pensiilor

Sursa foto: Camera Deputaţilor

Proiectul legislativ a fost respins de prima cameră sesizată, Senatul, la începutul lunii martie 2016, dar dacă va fi adoptat de Camera Deputaţilor, unde este pus în dezbatere publică, poate fi promulgat.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Ar fi foarte bine daca ar reveni la aceste penalizati care sau aplicat la pensia anticipata deoarece dupa mine sa facut un abuz cu aplicarea lor fara sa se tina cont de anii lucrati in plus fata de stagiu de cotizare.

  2. pensionat anticipat partial din 20.11.2014 cu stagiul de cotizare 40 ani 10 luni 22 zile,la varsta de 60 ani si daca se aproba modificarea legii pensiei anticipate pariale eu in ce situatie ma voi gasi sau voi ramane penalizat in continuare cu 45%. Va multumesc

  3. am primit decizia de pensionare in 26 mai 2010 cu o vechime de 39 ani ,o luna si 22 zile si o pensie de 874 lei,am inteles ca de la 1 ianuarie 2016 intra in vigoare legea noua (adica se anulleaza legea boc)pensia se va recalculata dar pana in prezent nu s-a facut nimic,va rog sa ma lamurit si pe mine daca mai e vreo speranta sau tot asteptam….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here