20 Martie, 2018

Sumele pentru furnizorii de energie termică ar putea fi acordate în avans

Guvernul României a supus dezbaterilor publice ieri, 01.10.2012, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor măsuri referitoare la funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, conform documentului postat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Proiectul de act normativ vizează modificarea alineatului 1 al articolului 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, publicată în Monitorul Oficial nr. 692/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 483/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Propunerea legislativă are în vedere necesitatea de a asigura o bună funcţionare a sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a localităţilor, pe perioada sezonului rece 2012 – 2013.

Însă eliminarea eventualelor blocaje şi întreruperi de asigurare a acestui serviciu public trebuie realizată şi în conformitate cu riscurile unor blocaje financiare, impunându-se un management financiar prudent, asociat cu reducerea cheltuielilor bugetare ale unităţilor administrative-teritoriale.

Se prevede ca ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale să acorde în avans sumele prevăzute furnizorilor de energie termică pentru populaţie.

Prin aceasta se urmăreşte, în primul rând, finanţarea constituirii de către producători a stocurilor de cărbune, păcură şi de combustibil lichid uşor pentru sezonul rece, incluzând aici cheltuielile de transport necesare formării acestora.

Mai mult, ordonanţa are în vedere şi achitarea în avans a consumului de gaze naturale furnizorilor, de către producătorii de energie termică. Această situaţie se aplică în cazul în care contractele încheiate prevăd astfel de plăţi, iar achitarea în avans conduce la obţinerea unor preţuri avantajoase ale gazelor naturale achiziţionate.

Sursa: MAI

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu