Ordonanța de urgență nr. 35/2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale a intrat în vigoare la data de 4 mai 2021.
Dispozițiile Legii nr. 200/2006 asigurau suportarea drepturilor salariale și a altor drepturi bănești, stabilite în contractele individuale de muncă și/sau în contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței numai pe o perioadă de 3 luni calendaristice și în limita unui plafon de 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat,
Prin OUG nr. 35/2021 perioada pentru care sunt suportate aceste sume a fost majorată la patru luni consecutive: „Suma totală a creanțelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăși cuantumul a 4 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat” scrie în actul normativ.
Cererile depuse anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se soluționează potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul depunerii acestora.
Amintim că prin OUG nr. 9 din 2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului degarantare pentru plata creanţelor salariale a fost modificată punctual legislația privind utilizarea sumelor din fondul de garantare al creanțelor salariale având drept scop posibilitatea plății salariilor către toți salariații ai căror angajatori se află în pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii falimentului.
Anterior, această posibilitate o aveau doar salariații la angajatori împotriva cărora era dispusă suspendarea dreptului de administrare total sau parțial. Desigur, ordonanța trebuie privită în contextul întregii legislații a fondului de garantare – legea nr. 200/2006 cu modificări ulterioare.
În ipoteza în care angajatorul se redresează și se încheie procedura insolvenței, aceștia sunt obligați să restituie sumele utilizate din fondul de garantare al creanțelor salariale în termen de 6 luni de zile de la închiderea procedurii.
Angajatorii ce au utilizat fondul de garantare al creanțelor salariale trebuie să achite o dobândă egală cu dobânda de referință a BNR pentru diferența mai mare a sumelor utilizate din fondul de garantare și contribuția pe care aceștia au avut o la fondul de garantare.
Notă: și acești angajatori au contribuit la rândul lor la fondul de garantare a creanțelor salariale. În momentul în care au utilizat sume din fondul de garantare și doar în situația în care aceste sume utilizate sunt mai mari decât contribuțiile plătite și doar pentru diferență se datorează această dobândă.
Dacă angajatorii nu restituie sumele utilizate din fondul de garantare în termenul anterior amintit, împotriva acestora se vor începe măsuri de executare silită.
Prin HG nr. 50 din 2021 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.850/2006 se adoptă normele de aplicare privind OUG nr. 9/2021, modul de accesare a unor sume din fondul de garantare al creanțelor salariale. Cu această ocazie se adoptă formatul cererii adresate ANOFM respectiv a documentelor conexe acestor cereri.
Printre documentele conexe cererii, amintim:
- Copia Hotărârii definitive Judecătorești de deschidere a procedurii insolvenței;
- Copia Hotărârii creditorilor de notificare a administratorului în vederea accesării sumelor pentru plata creanțelor salariale;
- Copii ale pontajelor salariaților;
- Copii ale ștatelor de salarii;
- Copii ale contractului colectiv de munca dacă există, etc.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.