Suma egală cu de 10 ori amenda, achitată de comercianţi sancţionaţi cu suspendarea activităţii pentru deţinerea unor sume nejustificate în casa de marcat, va fi restituită acestora în situațiile în care instanța de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenției.
Măsura este introdusă de Legea nr. 166/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale care modifică OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Context legislativ
La începutul lunii mai au fost stabilite noi reguli privind suspendarea activităţii comercianţilor care au sume nejustificate în casa de marcat, aceştia putând să îşi reia activitatea înainte de termenul de 30 de zile, dacă achită amenda stabilită şi o sumă egală cu de 10 ori amenda aplicată. La momentul actual, această sumă nu se restituie, chiar dacă instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
Însă, prin Legea nr. 166/2015, publicată ieri în Monitorul Oficial, se modifică articolul 11 alin. 1 lit. e) din OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Astfel, dacă măsura suspendării activității a fost considerată neîntemeiată de către o instanță de judecată, atunci suma de bani egală cu de 10 ori amenda aplicată, plătită de operatorul economic tocmai în scopul continuării activității, va fi restituită, neputând să rămână la dispoziția statului.
Sancţionarea comercianţilor cu suspendarea activităţii
Vă reamintim faptul că, prin OUG nr. 8/2015 a fost introdusă din 8 mai, o aplicare graduală a sancțiunilor operatorilor economici, în funcție de un prag de semnificație. Actul stabileşte suspendarea activităţii pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni, doar în cazul comercianţilor care au o sumă nejustificată:
- cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului / la sfârşitul zilei;
- mai mare de 1.000 lei și mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului / la sfârşitul zilei.
În aceste cazuri, firma îşi poate relua activitatea înainte de termen (30 zile) dacă:
- achită amenda stabilită;
- achită o sumă egală cu amenda aplicată x 10.
Potrivit reglementărilor introduse în mai, suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată:
- se face venit la bugetul de stat;
- poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului;
- nu se restituie în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei* (prevedere eliminată de Legea nr. 166/2015)
Reluarea activităţii, în cazul de mai sus, se face în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.
Ai nevoie de OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!