21 Ianuarie, 2020

Subvenții pentru firmele care angajează șomeri de peste 45 de ani

Senatorii vor dezbate o inițiativă legislativă care prevede ca firmele care angajează pe o perioadă de cel puțin doi ani șomeri în vârstă de peste 45 de ani și investesc în formarea acestor angajați un sfert din valoarea contractului, vor putea primi subvenții de la buget în cazul executării de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale.

Proiectul de lege mai prevede ca toate companiile care angajează simultan un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și unul cu vârsta de peste 45 de ani să primească stimulente financiare.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că cele mai puține angajări se fac la această categorie de vârstă, iar la nivelul Uniunii europene au fost lansate mai multe astfel de inițiative de subvenționare a unor societăți care fac angajări de personal cu vârsta de peste 45 de ani, tocmai pentru a combate aceste efecte: “În multe state europene au fost implementate inițiative care sunt în acord cu directivele UE privind combaterea discriminării, menite să asigure condiții care să permită lucrătorilor în vârstă să rămână cât mai mult pe piața muncii. Astfel, o viață profesională îndelungată se traduce printr-o tranziție mai flexibilă către pensionare”, se mai argumentează în proiectul de lege.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă 

Articolul 77 indice 2 se completează cu un nou alineat (2) cu următorul cuprins:

2) Subvenţiile prevăzute la art. 77 indice 1 se acordă, la solicitarea autorităţilor publice locale, angajatorilor care angajează șomeri de peste 45 de ani, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de minim 24 de luni şi investesc în formarea acestor angajaţi minim 25% din valoarea contractului. 

În prezent, legislația dă posibilitatea autorităților locale să subvenționeze unele programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. 

Proiectul mai stabilește ca toate companiile care au peste 50 de angajați și încadrează în muncă, simultan, un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și un șomer cu vârsta de peste 45 de ani, să primească, lunar, pe o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Articolul 85 se completează cu un nou alineat (6) cu următorul cuprins:

6) Companiile care au peste 50 de angajaţi şi încadrează în muncă, simultan, un şomer cu vârsta de până la 25 de ani şi un şomer cu vârsta de peste 45 de ani, primesc lunar, pe o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 24 de luni, simultan, a fiecărei persoane angajate din aceste categorii, astfel încât suma cumulată pe care o primesc să fie de 4.500 de lei/lună.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  viorel
  octombrie 31 2019

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pertinent. Am incheiat o conventie cu agentia de somaj pentru angajarea a 3 persoane cu varsta de peste 45 de ani. Am inteles ca sunt intarzieri la primirea acestor fonduri, dar cu cateva zile in urma am fost anuntat ca s-au sistat platile din lipsa de fonduri.
  Din cate stiu aceste conventii sunt reglementate prin legea 76/2002 cu anumite completari ulterioare. Este corect sa mi se spuna asa ceva? A fost abrogata legea? Am crezut ca intrand in acest program ajutam si oamenii care dupa o varsta isi gasesc mai greu de munca, firma riscand foarte mult deoarece cum bine stim, dupa o anumita varsta angajatul nu mai da aceeasi productivitate, intervin probleme de sanatate si alte chesiuni care pot ingreuna procesul de productie. Va multumesc anticipat.

  • Răspunde
   Octavian
   noiembrie 3 2019

   Ai fost fraierit de stat. Accepta. Si eu am vrut sa angajez, fara sa am mare nevoie, in idea sa usurez munca la firma si sa elimin orele suplimentare din partea tuturor. Am avut inteligenta sa intreb, cand am vazut ca trebuie angajat in avans ce se intampla daca nu vin banii? Cand mi s-a raspuns ca asta este problema mea si ca au fost firme ce nu vor primi am zis stop.
   Personal ma gandesc sa ii dau pe toti afara, sa inchid firma si sa ma angajez la stat chiar daca dau mita.
   Decat sa castig 3-5 mii pe luna patron cu muncitori mai bine 8-10 mii ca angajat la stat si concediu e concediu, in timpul lucrului fac ce vreau, ajung la ora 14 acasa. EU nu am mandria de a fi patron ca tine si apoi sa ma vaiet. Si daca prind un post sub calificarea mea tot e ok. Sugerez sa inchizi firma si sa cauti cu ardoare post la stat, inclusiv la regiile autonome

Scrie un comentariu