Jumătate dintre români ar vrea să-şi încălzească locuinţa cu energie solară, conform studiului “Trăind în Europa”, realizat de E.ON România şi Kantar EMNID în luna decembrie 2016, companii care au chestionat circa 8.000 de oameni din 8 țări europene.
Astfel, 49% dintre românii chestionați ar prefera utilizarea energiei solare drept sursă principală de încălzire a locuinţei, considerând că astfel ar contribui la protejarea mediului înconjurător. Studiul arată că o eventuală trecere la un sistem de încălzire bazat pe energie verde ar transforma radical România, unde cele mai multe gospodării sunt încălzite de centrale pe gaze naturale sau sunt dependente de sistemele de termoficare locale.
În prezent, în țara noastră, doar 1% dintre respondenţi au indicat că folosesc energia solară pentru încălzirea casei şi tot 1% au menţionat că au dezvoltat sisteme bazate de energia geotermală. Și respondenții din Italia și Ungaria au indicat ca variantă preferată încălzirea cu energie solară, cu procente de aproximativ 60%. La polul opus, cel mai puțin interesați de această metodă sunt britanicii, cu 38 de procente.
Conform aceluiași studiu, în multe ţări europene, lemnul continuă să fie utilizat în mare măsură drept combustibil. Aproape o treime (31%) dintre cetăţenii din Ungaria folosesc lemnul pentru încălzirea caselor, aceştia fiind urmaţi de cehi (20%) şi români (19%).De asemenea, 10% dintre românii intervievaţi au declarat că folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor/caloriferelor electrice pentru încălzire.
Cărbunele şi combustibilii petrolieri au fost indicați în cele mai mici procente, aproape neglijabile, ca variantă de încălzire a locuințelor.
Studiul “Trăind în Europa” a fost realizat în prima lună a acestei ierni în următoarele state: România, Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, Suedia, Turcia și Ungaria.
