Numărul românilor care frecventează bibliotecile publice este în creştere, atingând la ora actuală un procentaj de 16% (2, 6 milioane de români), potrivit unui studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, realizat de TNS în 17 ţări europene, printre care şi România.

Din concluziile trasate la sfârşitul studiului reies următoarele aspecte:

numărul românilor care frecventează bibliotecile este tot mai mare;

activităţile şi serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate;

accesul la informaţie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.

Importanţa bibliotecilor publice pentru români în comunităţile pe care le deservesc a crescut şi este similară cu cea europeană, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil faţă de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să fie lansat în ţara noastră.

Studiul a fost realizat în perioada octombrie – noiembrie 2012 şi a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice şi ce impact au în viaţa de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenţi din 17 ţări din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Anglia.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, care se desfăşoară pe o durată de cinci ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de judeţe, dintre acestea, 89% sunt instituţii de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here