Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul instituțional, la rubrica Transparență decizională, trei dintre strategiile ce vor fi implementate pe parcursul următorilor ani, respectiv Strategia ANAF pentru perioada 2021-2024, Strategia de digitalizare (2021 - 2025) și Planul de comunicare (2021). Strategia ANAF 2021-2024 vizează două aspecte majore pentru activitatea organizației: digitalizarea instituției și îmbunătățirea serviciilor puse la dispoziția cetățeanului.
Totodată, prin acest document programatic ANAF continuă să mențină obiectivele și liniile de acțiune legate de prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, să modernizeze cultura organizațională, să crească eficiența și transparentizarea rezultatelor instituționale.
Toate părțile interesate pot propune sau transmite observații cu privire la strategiile elaborate de ANAF, la adresa de email presa@anaf.ro.
In contextul procesului de digitalizare a Agentiei, in cursul anului 2020 au fost operationalizate si au devenit functionale urmatoarele proiecte:
- sistemul de poprire electronica;
- simplificarea Fisei analitice pe platitor in cazul persoanelor juridice;
- identificarea vizuala on-line, in vederea inrolarii de la distanta in SPV;
- programarea online pentru asistenta a contribuabililor la sediul unitatilor fiscale;
- interconectarea SPV cu portalul ghiseul.ro in vederea facilitarii efectuarii platilor.4
La inceputul anului 2021 la nivelul ANAF se afla in implementare 18 proiecte semnificative, dintre care sapte sunt in curs de implementare avansata:
- SAF-T (Standard Audit File for Taxation) - transferul electronic de date contabile si financiare de la companii catre administratia fiscala;
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
- TRAFIC CONTROL - Sistemul informatic de monitorizare a tranzacțiilor intracomunitare de bunuri;
- extinderea serviciilor electronice disponibile pe portalul ANAF;
- sistemul informatic NOES (Nivelul Operativ al Executării Silite);
- sistemul informatic One Stop Shop (OSS_RO) – pachetul TVA privind comerțul electronic;
- extinderea sistemului informatic necesar realizarii schimbului de informatii fiscale între statele membre UE;
- optimizarea sistemului informatic - VIES_RO – realizarea schimbului de informații privind livrările intracomunitare.
