Aproximativ 35 proiecte având legătură cu filmul vor primi fonduri de finanțare în valoare de 5 milioane de euro din partea programului Media Mundus, programul Uniunii Europene în materie de cooperare internațională și schimburi pentru industria audiovizuală, arată Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Proiectele vor contribui la consolidarea distribuției filmelor europene pe piețe din afara Europei și viceversa.

Printre cele 35 de proiecte selectate pentru cofinanțare sunt:

„IPEDA MUNDUS”

Proiectul facilitează difuzarea de filme europene pe platforme video internet importante în SUA și Canada. De asemenea, facilitează accesul cineaștilor din America de Nord la omologii lor europeni.

„EYE ON FILMS”

Aceasta este o rețea mondială de distribuitori și festivaluri care distribuie lungmetraje de debut în peste 20 de țări.

„DOCSTORIES”

Proiectul se prezintă sub forma unui atelier de formare care urmărește să dezvolte proiecte documentare creative și programe non-ficțiune inovatoare în regiunea Mării Negre (Rusia, Turcia, Ucraina, România, Bulgaria, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Republica Moldova). „Docstories” va crea, de asemenea, o rețea prin care se va stimula circulația documentarelor și schimbul de bune practici.

„Media Mundus – versiunea globală a programului nostru de succes MEDIA – încurajează coproducțiile internaționale, stimulează distribuția la nivel mondial și crește competitivitatea sectorului audiovizual european. Scopul urmărit este de a oferi publicului mai multe posibilități de alegere și ocazia de a vedea filme realizate în întreaga lume”, a precizat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Context

Din cauza impactului evoluțiilor tehnologice, cum ar fi televiziunea digitală multicanal, cinematografele digitale și difuzarea video la cerere, peisajul filmului s-ar fi modificat semnificativ în ultimele două decenii.

Programul Media Mundus beneficiază de un buget de 15 milioane de euro pe o perioadă de 3 ani (2011-2013) și finanțează proiecte care încurajează mobilitatea și schimburile între realizatorii europeni de filme și omologii lor din întreaga lume.

Programul Europa creativă, propus de Comisie și care urmează să fie aplicat începând din 2014, preconizează alocarea a peste 900 de milioane EUR pentru programele MEDIA și MEDIA Mundus. Bugetul final va fi stabilit de către Parlamentul European și statele membre.

Link-uri utile referitoare la program:

1. Pagina de internet a Comisiei Europene privind programul MEDIA Mundus: http://ec.europa.eu/culture/media/mundus/index_en.htm

2. Pagina de internet a Comisiei Europene privind programul MEDIA: http://ec.europa.eu/media

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here