23 Aprilie, 2019

Stimulentul de inserţie: Condiţii de acordare şi obligaţiile beneficiarului în 2014

Pentru a încuraja părinţii să se întoarcă în câmpul muncii, statul acordă lunar o sumă, sub forma unui stimulent. Astfel, conform definiţiei date de Ordonanţa de Urgenţă nr. 111/2010, stimulentul de inserţie este acea sumă de bani pe care statul o acordă persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului.

Aceste venituri supuse impozitului sunt cele prevăzute de Codul fiscal: venituri din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole.

De reţinut! Angajatorul nu poate concedia salariatul căruia i se plăteşte stimulent de inserţie. Această interdicţie se poate extinde, o singură dată, cu până la şase luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Dacă OUG nr. 111/2010 limita stimulentul de inserţie la primele trei naşteri, prin Legea nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială părintele va primi stimulentul de inserţie pentru fiecare naştere sau adopţie.

Condiţii de acordare a stimulentului de inserţie

În prezent (august 2014), valoarea lunară a stimulentului de inserţie este de 1 ISR (indicator social de referinţă), adică de 500 de lei. 

Atenţie! Stimulentul de inserţie se acordă doar la cerere.

Persoana care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la un an şi obţine venituri impozabile înainte ca minorul să împlinească vârsta de un an va beneficia de stimulentul de inserţie pentru perioada rămasă până când copilul împlineşte doi ani.

În cazul în care persoana a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la doi ani, aceasta are dreptul să primească stimulent de inserţie din momentul în care realizează venituri impozabile până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.

Stimulentul de inserţie se acordă părintelui îndreptăţit oricând in decursul perioadei în care persoana ar fi putut beneficia de concediu de creştere a copilului.

Persoanei care solicită stimulent de inserţie şi obţine venituri supuse impozitului i se va suspenda indemnizaţia lunară.

Acte necesare pentru a beneficia de stimulentul de inserţie

Părintele care a beneficiat de concediul de creştere a copilului sau care este în drept să beneficieze de acesta va depune o cerere de acordare a stimulentului de inserţie la primăria din raza domiciliului sau reşedinţei sale.

Cererea scrisă va fi însoţită de următoarele documente:

  • copie act de indentitate solicitant şi copie certificat de naştere copil pentru care se solicită dreptul sau, după caz, a livretului de familie, certificate de către persoana care primeşte documentele pentru conformitate cu originalul;
  • acte care dovedesc calitatea solicitantului si relaţia acestuia cu copilul pentru care solicită dreptul;
  • acte doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor de concediu pentru creşterea copilului;
  • dovada eliberată de angajator sau organelle competente privind veniturile realizate;
  • dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicita concediul pentru creşterea copilului;
  • orice alte acte care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

De reţinut! Persoana beneficiară a stimulentului de inserţie are obligaţia să comunice în scris primăriei, în termen de 15 zile lucrătoare, orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor de la apariţia acesteia.

Plata stimulentului de inserţie încetează din ziua următoare după ce:

  • copilul a împlinit doi ani, respectiv trei ani – în cazul copilului cu handicap;
  • beneficiarul nu mai realizează venituri impozabile;
  • a avut loc decesul copilului.

Pentru stimulentul de inserţie nu se datorează impozit si nici contribuţii sociale.

Acordarea şi valoarea stimulentului de inserţie depind doar de condiţiile enumerate anterior şi nu sunt afectate de concediile medicale ale beneficiarului în perioada în care ia acest stimulent.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

Despre autor  ⁄ Smartree România

Smartree România, lider pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal, are o experienţă de peste 13 ani în piaţa de profil şi beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal, legislaţia muncii şi recrutare.

Comentarii

 • Răspunde
  Duta
  februarie 3 2015

  Buna ziua, sotia nu se incadreaza pe a beneficia de indemnizatie pentru crestere copil.Iar eu nu vreau sa intru in concediu de ingrijire copil desi am acest drept.Pot sa primesc stimuletul de insertie fara a intra in CIC?Multumesc anticipat!

  • Răspunde
   Catalin
   martie 3 2015

   Nu stiu daca ai aflat pana la data cand scriu eu aici, dar poti sa beneficezi de stimulentul de insertie daca mergi in continuare la servici. Si eu sunt in aceiasi situatie.

   • Răspunde
    dumi
    martie 8 2016

    cum completez cererea tip daca nu mi am luat deloc concediu in spatiul unde se cere a luat concediu din data de in data de?

 • Răspunde
  mona
  februarie 3 2015

  Buna ziua!sunt in ccc si am ales sa stau acasa 2 ani.Cand ma pot intoarce la munca?am dreptul la stimulent?

 • Răspunde
  Ana
  februarie 19 2015

  Buna seara,
  In present sunt in concediu de crestere copil (am optat petrru variant pina la 2 ani).
  As dori sa stiu daca dupa ce ma intorc la locul de munca si depun dosarul pentru stimulentul de reinsertie si dupa 2 saptamini imi schimb locul de munca (din vointa mea) mai pot beneficia in continuare de acest stimulant.
  Multumesc mult!
  Ana

  • Răspunde
   Raviczki
   mai 7 2017

   Buna ziua!Este obligata sa ma intorc la acceasi loc de muncA pentru a beneficia de stimulent de insertie?De exemlu copilul 1noiembrie implineste 2ani .Cu inaintea acelei 60de zile cu cate saptamani sau zile trebe sa ma angajez?

 • Răspunde
  martie 9 2015

  BUNA ZIUA.BENEFICIEZ DIN SEPTEMBRIE 2014 DE STIMULENT DE INSERTIE PE 2 ANI.PROBLEMA E CA TOCMAI AM FOST ANUNTATI CA FIRMA INTRA IN INSOLVENTA.ACUM VA INTREB POT BENEFICIA DE RESTUL TIMPULUI DE PANA LA 2 ANI DE CONCEDIU DE CRESTERE AL COPILULUI
  ?

  • Răspunde
   Silviu
   iulie 20 2015

   Si eu am aceasta problema! Cum ati rezolvat?

 • Răspunde
  Marian
  martie 26 2015

  DACA AM ALES SA RAMAN LA MUNCA FARA CCC, DIRECT STIMULENT, IAR DUPA 3 LUNI DIN CAUZA UNOR PROBLEME PERSONALE NU MAI POT LUCRA( INCHIDEREA CONTRACTULUI DE MUNCA DE COMUN ACORD CU ANGAJATORUL) POT MAI INTRA IN CONCEDIU DE CRESTERE????

 • Răspunde
  Paulica
  iulie 24 2015

  Buna ziua, as vrea sa stiu si eu unde se depun actele pentru stimulentul de insertie?

 • Răspunde
  franceanu
  august 11 2015

  eu in noebrie ma intorc la munca mai devreme cu o luna pot beneficia de stimulent de insertie si cate luni se dau acesti bani eu am ales sa stau 2 ani cu copilul pot beneficia astet raspuns

 • Răspunde
  Alexandra
  august 20 2015

  Buna ziua. Eu lucrez momentan si beneficiez de stimulent. Daca imi dau demisia si in urmatoarea zi incep un nou contract de munca beneficiez in continuare de stimulent?

  • Răspunde
   laurentiu
   septembrie 22 2016

   Buna seara daca imi dau demisia din romania pt a merge sa lucrez in angli mai beneficiez de simulentu de insertie? Va multumesc.

 • Răspunde
  Sighismund
  septembrie 3 2015

  Buna ziua. Din aprilie primesc stimulentul dupa nasterea fetitei noastre. Am Pfa si eram si angajat cu contract pe un an pana la 31 august. Acum, 3 septembrie nu mai sunt angajat, am ramas doar cu pfa. Daca am inteles bine, conditia primirii stimulentului in continuare este sa am venituri supuse impozitului, cele prevăzute de Codul fiscal: venituri din salarii, din activităţi independente. Intrebarea ma este: mai am voie sa primesc stimulent daca sunt doar cu pfa la care platesc impozit si de 3 zile nu sunt angajat. Era contract de munca pe un an.

 • Răspunde
  ana
  septembrie 3 2015

  Buna ziua, as dori si eu sa stiu in ce termen de la reinceperea activitatii trebuie depus dosarul prin care solicit suplimentul de insertie.

 • Răspunde
  SImona
  septembrie 16 2015

  Buna ziua,

  Daca eu termin concediul de maternitate in data de 6 octombrie, si ma intorc la munca – nu am optat pentru CCC, pot beneficia de stimulentul de insertie? Daca da, ce documente trebuie sa prezint?

  Va multumesc anticipat.

  • Răspunde
   Andreea
   martie 4 2016

   Bună ziua Simona,

   Sunt în aceeași situație ca și tine, după concediul postnatal mă întorc la serviciu. Spune-mi te rog ce ai rezolvat tu, ai reușit sa iei stimulentul de insertie, fără sa fi beneficiat de ccc?

   Multumesc

 • Răspunde
  noiembrie 7 2015

  Bunaziua am o antrebare daca eu am 3 luni de cand sunt angajat sotia nu lucreaza are dreptul sa primeasca stimulentu de insertie VA MULTUMESC

  • Răspunde
   Mihaela
   decembrie 29 2015

   Buna ziua, sotul meu este in somaj daca se reangajeaza poate beneficia de stimulant mentionez CA trebuie sa nasc in Luna iulie.astept raspunsul. Multumesc

 • Răspunde
  corina
  noiembrie 11 2015

  buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie, am intrat in cic cu contract de munca incheiat cu promisiunea angajatorului ca ma va primi la job dupa 1 an. am obtat pt varianta 1 copilul a implinit pe 9.10 un anisor, cei de la Casa de pensii mi-au spus ca trebuie sa aduc dovada de la angajator cu o luna mai devreme de implinirea unui anisor. angajatorul s-a tinut de cuvant dar cu doua luni mai tarziua, aveti idee mai pot beneficia de stimulent pana la implinirea varstei de 2 ani.

 • Răspunde
  noiembrie 18 2015

  Daca eu am optat pentru a sta acasa 2 ani cu fetita pot beneficia si de stimulent?

  • Răspunde
   noiembrie 18 2015

   Ne raspunde cineva?

  • Răspunde
   DIANA
   februarie 11 2016

   Puteti beneficia de stimulentul de insertie numai daca aveti venituri supuse impozitului, pana implineste fetita 2 ani. Deci trebuie sa va intoarceti la munca pentru a beneficia de acest stimulent. Nu puteti beneficia si de stimulent de insertie, si de indemnizatie lunara pentru concediu crestere copil.

 • Răspunde
  Georgiana
  ianuarie 14 2016

  La calcularea indemnizatiei pt cc se ia in calcul si stimulentul de insertie de la primul copil?

 • Răspunde
  Dumitrita
  martie 1 2016

  Dacă divorțezi și o sa fie custodie comuna mai iei stimuletu????

 • Răspunde
  martie 8 2016

  cum completez cererea tip daca nu am luat deloc concediu in spatiul a luat concediu din data de in data de?

 • Răspunde
  martie 8 2016

  si mai in spatiul a luat concediu de matetmitate,sau concediu de lauzie daca in tot acest timp sotul a fo la munk,eu mama nu lucrez

 • Răspunde
  Roxana
  mai 17 2016

  Buna ziua,
  Am ales sa stau acasa in concediu de maternitate un an. Cand a implinit fetita 11 luni m-am intors la lucru. (in 15 ianuarie mai exact). Abia acum in 15 mai am primit pentru prima data stimulentul de insertie, dar pentru 2 luni jumate. Eu calculasem ca trebuie sa fie 3 luni jumate (1/2 ianuarie, februarie, martie si aprilie). Oare nu se da pentru a 12-a luna in care ar fi trebuit sa primeasca tatal indemnizatie?

 • Răspunde
  paula
  iulie 25 2016

  Am ales să stau acasă 2 ani.fetita are 1 an și 7 luni și vreau sa-mi schimb lucul de muncă.mai primesc stimulentul de inserție pana la 3 ani?

  • Răspunde
   ionut
   august 2 2016

   in aceeasi situatie sunt si eu.cum va fi cu stimulentul de insertie?

 • Răspunde
  Florin
  august 9 2016

  Imi arată si mie cineva va rog,cum se face o cerere la angajator pentru stimulentul de inserție. Va mulțumesc anticipat

  • Răspunde
   Alis
   septembrie 15 2016

   Buna, cererea se depune la pimaria din localitatea de resedinta, nu la angajator. iar banii nu vin de la angajator ci de la stat si vor fi virati in contul pe care il depuneti o data cu dosarul.

 • Răspunde
  july
  martie 12 2017

  buna.A si eu o intrebare.Am o fetita care implineste 2 anisori in mai 2017 intrebarea ar fi urmatoarea…Inainte cu 60 de zile de terminarea concediulei de maternitate, firma la care lucram ma anunta ca ma lasa in somaj.Daca intru in somaj pot beneficia de stimulentul de la stat?Va multumesc

 • Răspunde
  comsa
  martie 19 2017

  Buna.am o intrebare in luna mai ar trebui sa ma intorc la munca dar unde am lucrat mi-au incetat contractul ca era pe perioada determinata…eu acum o sa lucrez in alta parte intrebarea e mai pot beneficia de stimulentul de insertie??

 • Răspunde
  Vartic
  septembrie 23 2017

  Bună ziua,vreau să mă ajutați cu un răspuns,sunt în creștere copil,primesc indemnizație ,copilul face doi ani în decembrie,cu pot să i-au stimulent de inserție dacă nu mă întorc la același loc de muncă cu doua luni înainte ci îmi deschid o firma la care sunt administrator.mai pot lua stimulent dacă sunt administrator?

 • Răspunde
  Fechete
  decembrie 9 2018

  Buna ziua ma poate sfatui si pe mine cineva cum trebuie sa procedez am depus actele pentru stimulentul de insertie si patronu a vrut sa imi inchid contractul de munca cate zile am la dispozitie sa ma angajez in alta parte ca sa nu pierd acest stimulentu?va multunesc

Scrie un comentariu