Programul de guvernare al actualului Executiv prevede implementarea unor noi stimulente financiare care să vină în sprijinul firmelor care angajează tineri.

O firmă ar urmă să primească de la bugetul de stat aproximativ 4500 de lei pentru fiecare tânăr angajat cu contract pe perioadă nedeterminată, cu condiția ca acest lucru să se întâmple doar după un stagiu sau internship. Măsura este menită să ajute ținerii să găsească mult mai ușor un loc de muncă stabil în țara. Pentru a accesa însă această finanțare din partea statului, o firmă este obligată să mențină persoană angajată pentru mai mult de doi ani.

„Promovarea transformării internshipurilor în contracte de muncă permanente (contracte pe perioadă nedeterminată). Firmele primesc din partea statului 1.000 de euro per angajat pentru care internship-ul se transformă în contract de muncă pe perioadă nedeterminată (firmă trebuie să mentină acel angajat minimum doi ani)”, se arată în programul de guvernare al cabinetului Grindeanu.

Chiar și așa, un nou set de măsuri promite să ajute ținerii din România să se angajeze mult mai ușor în țară. Stimulii propuși în cadrul programului de guvernare mai arată garantarea unui salariu de 2500 de lei brut pentru trei ani și subvenționarea angajatorului cu jumătate din cheltuielile salariale, însă doar cu obligația de a menține acea persoană pentru minimum 5 ani de zile la locul demunca.

Guvernul vrea să mai acorde și 1000 de lei lunar pentru angajatorii care aleg să ia la ei în companie persoane cu risc de marginalizare, însă condiționează acordarea acestei prime prin obligarea păstrării angajatului pentru o perioadă de cel puțin 3 ani.

O altă inițiativă curajoasă pe care Executivul și-o propune este oferirea de locuri de muncă în sectorul public cu caracter temporar pentru cei care au nevoie să dobândească noi abilități și calități care să îi facă atrăgători pentru piață forței de muncă din România.

Deși programul de guvernare al actualului guvern promite mult pentru tineri, cele relatate mai sus au nevoie să fie transpuse în acte normative pentru a fi implementate, altfel vor rămâne doar promisiuni.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here