19 August, 2017

Știați că legea nu ne permite să lăsăm bacșiș taximetriștilor?

Una dintre obligațiile pe care le au persoanele care apelează la serviciile de taximetrie este să plătească suma exactă de pe bonul fiscal, fără să dea nici măcar un ban în plus.

Principalele obligații pe care le au clienții taximetriștilor sunt reglementate de Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Așa cum sunt formulate prevederile actului normativ, una dintre obligații face referire, în mod indirect, la acordarea unei sume mai mari decât contravaloarea efectivă a unei curse cu taxiul. Mai pe românește, vorbim de bacșiș. Mai exact, legea impune clientului „să nu plătească serviciile pe care le-a realizat taximetristul decât în limita sumei totale prevăzute în bonul client”. Cu alte cuvinte, persoanele care merg cu taxiul sunt împiedicate, cel puțin din punct de vedere teoretic, să dea bacșiș taximetriștilor. Cu toate acestea, Legea taximetriei nu stabilește niciun fel de sancțiune legală pentru persoanele pe care autoritățile s-ar întâmpla să le surprindă dând bacșiș.

În afară de obligația de a achita strict contravaloarea cursei, clienții taximetriștilor mai trebuie, printre altele:
 • să achite contravaloarea cursei efectuate;
 • să ceară, să preia și să păstreze bonul client la coborârea din taxi;
 • să nu provoace sau să nu dezvolte stări conflictuale cu taximetristul în timpul cursei;
 • să ajute taximetristul dacă este agresat sau accidentat în timpul cursei și să anunțe imediat poliţia;
 • să ocupe scaunul de lângă taximetrist doar dacă poartă centura de siguranță.
Ai nevoie de Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Un comentariu

 • Răspunde
  Robert
  mai 31 2017

  in momentul in care bacsisu va disprea din toate departamentele poti da o lege pt toti ….dar este o greseala legislativa aceasta si aceasta nu este corectata …ospatariiau voie , partidele politice le numesc donatii. le pot numi si taximetristii la fel , doctorii cum le numesc cand iti comunica ca nu intra sa opereze pana nu ii dai …?, bugetarii au sporuri, la fel mapn si mai ….asadar in concluzie salariu corect dupa nivelul de pregatire iar un minim care sa ne permita sa traim decent , totul in alb chiar daca ar exista salarii f. multe de 20.000 dar sa fie impozitat cat si legalizarea prostitutiei deoarece ei si ele produc f. multi banii la negru pe posturi part time de operator calculator…art in sine nu este bine gandit ….este o observare la ce te a deranjat sau inca te deranjeaza !

Scrie un comentariu