Deși au trecut mai bine de 3 ani de la publicarea Ordinului nr. 222/2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, primim încă numeroase întrebări din partea societăților care încheie tranzacții cu persoane afiliate.

De aceea, vom încerca să publicăm răspunsuri documentate la aceste întrebări pentru a ușura munca persoanelor direct interesate de acest subiect și pentru a ajuta societățile vizate să își cunoască riscurile de prețurile de transfer și să încerce minimizarea lor.

În continuare, prezentăm următoarea speță:

Liniile Directoare OECD privind prețurile de transfer au emis recomandări cu privire la modalitatea de realizare a unui studiu de comparabilitate ?

Liniile Directoare privind prețurile de transfer emise de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) spun că un studiu de comparabilitate trebuie să aibă în vedere atât analiza tranzacției / tranzacțiilor intra-grup verificate cât și analiza tranzacțiilor și societăților independente potențial comparabile.

O abordare metodică și consecventă ar trebui să creeze continuitate în procesul de analiză, menținând astfel un echilibru între etapele de pregătire a studiului de comparabilitate: de la analiza condițiilor în care au fost desfășurate tranzacțiile intra-grup supuse verificării și selecția metodei prețurilor de transfer până la identificarea societăților independente potențial comparabile.

În cele ce urmează, este sumarizat procesul de realizare a unui studiu de comparabilitate așa cum a fost prezentat în Liniile Directoare ale OECD în materie de prețuri de transfer.  Liniile Directoare menționează faptul că acest proces nu este obligatoriu, ci este considerat a fi o bună practică în realizarea unui studiu de comparabilitate:

Procesul este prezentat în figura următoare:


 

 

 

Alina Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here