Deși au trecut mai bine de 3 ani de la publicarea Ordinului 222/2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, primim încă numeroase întrebări din partea societăților care încheie tranzacții cu persoane afiliate.

De aceea, vom încerca să publicăm răspunsuri documentate la aceste întrebări pentru a ușura munca persoanelor direct interesate de acest subiect și pentru a ajuta societățile vizate să își cunoască riscurile de prețurile de transfer și să încerce minimizarea lor.

În continuare, prezentăm următoarea speță:

De ce este importantă înțelegerea afacerii clientului înainte de pregătirea dosarului de prețuri de transfer ?

Elaborarea unui dosar de prețuri de transfer necesită cunoștințe în domeniile contabil – fiscal – financiar și presupune înainte de toate, înțelegerea domeniului în care activează clientul și înțelegerea tranzacțiilor care vor fi analizate ulterior.

Principalele motive pentru care un consultant de prețuri de transfer trebuie să aibă o bună înțelegere a business-ului clientului sunt:

* Includerea în raportul de prețuri de transfer a unor informații cât mai detaliate despre grup, despre societatea din România și despre tranzacțiile intra-grup care să ofere echipei de control fiscal o imagine cât mai corectă a business-ului desfășurat, a condițiilor contractuale și a modului de desfășurare a tranzacțiilor intra-grup;

* Înțelegerea business-ului și a tranzacțiilor sunt necesare și pentru alegerea metodei adecvate de prețuri de transfer utilizate în documentarea tranzacțiilor intra-grup.  De asemenea, disponibilitatea informațiilor este un factor care cântărește destul de mult la alegerea metodei de prețuri de transfer.

* Un studiu de comparabilitate cât mai corect presupune, printre alte condiții, și alegerea codurilor CAEN (NACE) care descriu cel mai bine activitatea analizată.  De cele mai multe ori, codurile CAEN alese de societatea analizată la momentul înregistrării firmei la Registrul Comerțului nu cuprind toate activitățile desfășurate de aceasta.

Acest lucru se poate datora și limitărilor impuse de Nomenclatorul activităților economice  – de exemplu, unele societăți de distribuție au cod de producător, deoarece produsele distribuite nu se regăsesc și la codurile aferente activității de distribuție (ex. codul 2221 – Fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic este utilizat și de distribuitorii de plăci, folii, tuburi și profile din material plastic).

*

Vă invităm Joi, 31 mai 2012, ora: 15:00, la webinarul Studiul de comparabilitate – cea mai importantă piesă din dosarul preţurilor de transfer. Veţi avea ocazia să aflaţi care sunt cele mai interesante speţe din domeniul preţurilor de transfer întâlnite în practica noastră.

Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina noastră, Webinarii: https://legestart.ro/webinarii/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here