Deși au trecut mai bine de 3 ani de la publicarea Ordinului 222/2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, primim încă numeroase întrebări din partea societăților care încheie tranzacții cu persoane afiliate.

De aceea, vom încerca să publicăm răspunsuri documentate la aceste întrebări pentru a ușura munca persoanelor direct interesate de acest subiect și pentru a ajuta societățile vizate să își cunoască riscurile de prețurile de transfer și să încerce minimizarea lor.

În continuare, prezentăm următoarea speță:

Autoritățile fiscale pot solicita dosarul prețurilor de transfer și în cazul societăților cu același administrator !

Solicitarea acestora se poate realiza fie în baza mai noilor prevederi referitoare la dosarul tranzacției introduse prin Ordonanța de Guvern nr. 2/2012 pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală, fie în baza prevederilor Convenției Model OECD.

Astfel, autoritățile fiscale pot solicita dosarul tranzacției în vederea stabilirii scopului sau conținutului economic al unor tranzacții potrivit art. 11 alin. (1) din Codul fiscal.  Dosarul tranzacției poate fi solicitat și în cazul în care tranzacția verificată nu are loc între persoane afiliate.

Deși este o prevedere interpretabilă, două societăți pot fi considerate afiliate (potrivit Convenției Model OECD) și dacă aceleași persoane se află în funcții de conducere la aceste societăți – ex: două societăți cu același administrator.  Legislația românească nu conține prevederi clare în ceea ce privește acest aspect.  Există, însă, posibilitatea ca autoritățile fiscale să solicite dosarul prețurilor de transfer și în baza prevederilor din Convenția Model OECD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here