Ştiaţi că... despre preţurile de transfer? (IV)

Redacţia
28 martie 2012 2 min read
Deși au trecut mai bine de 3 ani de la publicarea Ordinului 222 / 2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, primim încă numeroase întrebări din partea societăților care încheie tranzacții cu persoane afiliate.

De aceea, vom încerca să publicăm răspunsuri documentate la aceste întrebări pentru a ușura munca persoanelor direct interesate de acest subiect și pentru a ajuta societățile vizate să își cunoască riscurile de prețurile de transfer și să încerce minimizarea lor.

În continuare, prezentăm următoarele spețe:

4.  Nu este suficientă prezentarea dosarului pregătit la nivel de grup (master file) în cazul unui control fiscal?

Potrivit legislaței locale în materie de prețuri de transfer[1] (Anexa 1 a Ordinului 222 / 2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer), dosarul prețurilor de transfer trebuie să conțină: A. Informații despre grup și B. Informații despre contribuabil (societatea verificată).

De cele mai multe ori, reprezentanții societăților verificate consideră că este suficient ca în cazul unui control fiscal din partea autorităților fiscale din România să prezinte doar master file-ul primit de la grup.

Acest master file conține de regulă o serie de informații generale referitoare la produsele sau serviciile oferite de grup, industriile deservite, analiza industriei în care activează grupul respectiv, principalii clienți și competitori ai grupului, etc.  Aceste informații nu sunt suficiente pentru a pregăti dosarul de prețuri de transfer al societății verificate local, din următoarele motive:

1. Potrivit Ordinului 222 / 2008, dosarul prețurilor de transfer trebuie să conțină și analiza funcțională și economică a societății din România – societatea verificată de autorități;

2. Potrivit Ordinului 222 / 2008, analiza economică trebuie să conțină studiul de comparabilitate realizat local.  Doar dacă nu sunt găsite comparabile locale, studiul va fi extins pe piața UE și, ulterior, dacă nu sunt găsite comparabile nici pe piața UE, studiul va fi extins pe piața globală.  Din practica noastră, putem spune că un studiu de comparabilitate este relevant dacă include mai mult de 3 societăți comparabile independente.

De aceea, recomandăm ca societățile care desfășoară tranzacții cu societăți afiliate să pregătească dosarul prețurilor de transfer de transfer din perspectiva societății analizate – societatea din România.  Master file-ul pregătit la nivel de grup este de ajutor consultanților care se ocupă de pregătirea dosarului și poate reduce semnificativ onorariul perceput pentru pregătirea dosarului, dar nu este suficient în cazul unui control fiscal.



[1] Legislația locală se bazează pe prevederile Ghidului OECD în materie de prețuri de transfer, precum și pe cele ale Condului de Conduită.

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b