Deși au trecut mai bine de 3 ani de la publicarea Ordinului 222/2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, primim încă numeroase întrebări din partea societăților care încheie tranzacții cu persoane afiliate.

De aceea, vom încerca să publicăm răspunsuri documentate la aceste întrebări pentru a ușura munca persoanelor direct interesate de acest subiect și pentru a ajuta societățile vizate să își cunoască riscurile de prețurile de transfer și să încerce minimizarea lor.

În continuare, vă prezentăm o problemă întâmpinată în domeniul preţurilor de transfer:

Amenda pentru neprezentarea dosarului prețurilor de transfer la termenul stabilit de autoritățile fiscale sau prezentarea incompletă a acestuia conduce la amenzi de până la 14.000 RON !

Potrivit art. 219 alin. 2, litera c) din Codul de procedură fiscală, amenda pentru neprezentarea dosarului prețurilor de transfer conduce la amenzi de până la 14.000 RON.

Potrivit Ordinului 222/2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer (art. 2, alin. 6), termenul pentru punerea la dispoziție a dosarului prețurilor de transfer este de maximum 3 luni calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, la solicitarea scrisă a contribuabilului, cu o perioadă egală cu cea stabilită inițial.

Ceea ce poate constitui, într-adevăr, o problemă nu este valoarea amenzii, ci valoarea ajustărilor pe care le poate face fiscul – astfel, în caz de neprezentare a dosarului, autoritățile fiscale vor estima cuantumul prețurilor de transfer prin identificarea a 3 exemple de tranzacții similare cu cele care urmează a face obiectul estimării.   Această estimare (deși poate că nu reflectă întotdeauna marja industriei sau a pieței) poate conduce la o ajustare a prețurilor de transfer mult mai mare decât valoarea amenzii plătite pentru neprezentare sau prezentare incompletă.

De aceea, recomandarea noastră este ca pregătirea dosarului prețurilor de transfer să aibă loc înainte de solicitarea inspectorilor fiscali, pentru a putea ști dinainte care sunt riscurile de prețuri de transfer la care societatea dumneavoastră este supusă și cum pot fi ele minimizate.

Din practica noastră, autoritățile fiscale solicită dosarele de prețuri de transfer cu precădere în cazul societăților care fac parte din grupuri multinaționale sau locale și care înregistrează pierderi operaționale sau care sunt în poziția de a recupera TVA de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here