23 Ianuarie, 2020

Statul vrea să ţină evidenţa tuturor românilor plecaţi la muncă în străinătate

La Senat a fost depus un proiect de lege care prevede obligativitatea comunicării, în termen de 10 zile de la înregistrarea contractului de muncă, a datelor contractuale şi de identificare pentru toţi românii care muncesc în străinătate.

Prin această măsură se doreşte eliminarea anumitor probleme pe care le întâmpină cei plecaţi să lucreze în afară, precum diferenţele salariale, condiţiile necorespunzătoare de muncă, abuzul angajatorilor, constrângerile, discriminarea şi tratamentul inuman/degradant, munca la negru etc..

Mai exact, propunerea legislativă introduce un nou alineat la art. 10 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, potrivit căruia agenţii economici care au ca obiect de activitatea plasarea forţei de muncă în străinătate, au obligaţia să comunice – în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării contractului de muncă în statul de destinaţie – următoarele informaţii:

 • data începerii şi durata contractului de muncă;
 • locul unde îşi desfăşoară activitatea angajatul;
 • venitul realizat;
 • datele de identificare ale persoanei angajate.

Aceste date vor fi transmise agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă unde îşi au domiciliul angajaţii care au fost încadraţi în muncă în străinătate.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii susţin că problemele grave cu care se confruntă românii plecaţi la muncă în străinătate, exemplificate şi detaliate în spaţiul mass-media, sunt generate de lipsa, la nivel naţional, a unei evidenţe clare a cetăţenilor care lucrează legal în afară, motiv pentru care statul român nu poate interveni în caz de necesitate.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

 • Răspunde
  Necredinciosu
  februarie 28 2018

  Cum va putea influienta statul roman eventualele nedreptati ale patronilor
  din strainatate Statul nu ajuta pe cetatenii romani la lucruri mai simple.
  Cred, eu fiind un necredincios, ca exista un interes ascuns in spatele
  acestei legi, pe care inca nu il vad, dar vom vedea/

Scrie un comentariu