Parlamentarii vor să dea drumul adopţiilor internaţionale şi să schimbe şi alte prevederi ale Legii nr. 273/2004 privind regimul adopţiilor în România.

Iniţiatorii proiectului legislativ, depus la Senat, consideră că actualul cadru legislativ, care interzice adopţiile internaţionale, iar pentru cele naţionale sunt tot felul de piedici birocratice, “consimte tacit abuzarea emoţională şi împiedică dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor instituţionalizaţi”.

De asemenea, în expunerea de motive a proiectului, sunt date ca exemplu situaţiile des întâlnite în care copiii care au fost în grija unui asistent maternal ajung înapoi în centrele de protecţie, apoi sunt mutaţi dintr-un astfel de centru în altul, iar la 18 ani trebuie să îl părăsească şi nu au alternative viabile, pentru că asistenţa socială în acest domeniu este “catastrofală”.

Statul român cheltuie anual zeci de milioane de euro din bugetul statului pentru a asigura condiţii optime de creştere, îngrijire şi educare a copiilor abandonaţi, în loc să le respecte acestora dreptul fundamental la o familie de adopţie, familia fiind singurul garant moral şi economic pentru creşterea, educarea, formarea şi dezvoltarea personalităţii copilului adoptat ”, se susţine în proiectul de modificare a Legii adopţiilor.

Principala schimbare propusă este adopţia internaţională, care s-ar putea declanşa în momentul în care timp de 6 luni, copilul respectiv nu a fost adoptat de o familie din România. Copilul poate fi adoptat atât de familii de români din străinătate, cât şi de cetăţeni străini, care au domiciliul într-unul din statele semnatare Convenţiei de la Haga.

O altă modificare a actualei legi este ca mama naturală care şi-a dat consimţământul pentru adopţie se poate răzgândi în termen de 6 luni, nu de un an. Proiectul cuprinde toate prevederile legate de condiţiile şi actele pentru adopţie, pe cele legate de decizia instanţei care decide adopţia, precum şi cadrul legal pe care trebuie să îl respecte organismele statului care supraveghează adopţiile şi după punerea lor în aplicare, prin rapoarte trimestriale.

Inţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legiea nr. 273/2004 privind regimul adopţiilor în România? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here