Ministerul Sănătățiiii a publicat un proiect de ordin care prevede decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei, în contextul evoluţiei COVID-19 în ţara noastră. Astfel, pentru două săptămâni, bugetul instituției va fi suplimentat cu 42 de milioane de lei ca să asigure transferurile către bugetele locale pentru asigurarea a cel puțin 4.200 de lei pentru fiecare om aflat în carantină.

HG privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în Bugetul de Stat pentru 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS) stabilește scenariul în care 10.000 de oameni vor avea nevoie de carantină pe o perioadă de două săptămâni.

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:

 • accesul în incintă să fie controlat;
 • să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
 • să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor;
 • să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie;
 • să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie;
 • să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu;
 • să aibă acces la internet;
 • să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate;
 • să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase.

În spațiile pentru carantină trebuie să se asigure tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curaţenie, lenjerie (minimum două rânduri de lenjerie per pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (două pijamale per persoană şi două perechi de papuci de unică folosinţă), protecţia bagajelor oamenilor carantinaţi, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care aceşti oameni o înţeleg. Autoritățile publice locale sau județene au obligația să asigure spații special amenajate pentru carantină pentru cazarea persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19, stabilite prin Ordin al MS. Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

În privința asigurării meselor în perioada de carantină, persoanele aflate în carantină trebuie să beneficieze de hrană şi apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor care aparţin unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera, cu tacâmuri și veselă de unică folosință. Lenjeria, prosoapele, hainele persoanelor carantinate vor fi obligatoriu dezinfectate înainte să fie spălate.

Conform proiectului, pentru fiecare persoană aflată în carantină, statul va aloca 300 de lei pe zi, astfel:

 • 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate
 • 70 de lei pe zi per om carantinat, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

În condițiile în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorități, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor se vor ridica la maximum 50 de lei pe zi per om carantinat.

Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare oamenilor carantinaţi se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificative. Tratamentele primite de oamenii aflați în carantină pentru afecţiuni preexistente se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, care atesta afecţiunea medicală pentru care au primit tratament.

Direcțiile de sănătate publică trebuie să asigure decontarea lunară a cheltuielilor aferente carantinei pe baza cererilor fundamentate ale autoritatile publice locale sau judetene, însoțite de documentele justificative.

Decontarea cheltuielilor se face după alocarea fondurilor de la Ministerul Sănătății, în termen de maximum 5 zile lucrătoare.

 

2 COMENTARII

 1. Bună ziua, am și eu o întrebare!
  Eu sunt în carantină institutionalizata, stau într-o cameră cu pat matrimonial. Cei de aici vor să îmi mai aducă o persoană(necunoscut) să dormim în același pat!!!
  Au voie să procedeze așa? E vreo lege care definește acest termen de carantină?
  Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here