Guvernul vrea să construiască 7.000 de locuințe pentru familiile de tineri din toată țara, care să plătească doar chirie câțiva ani, până când vor avea dreptul să și cumpere locuința respectivă, la un preț accesibil. Guvernul a inițiat o propunere legislativă pentru aprobarea împrumutului de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, după ce a semnat un acord în acest sens.

Costul total net al proiectului este de 250 de milioane de euro, excluzând de aici taxele și impozitele datorate pe teritoriul țării, care se vor acoperi de la buget, din sursele proprii ale ANL și din bugetele locale. Împrumutul de la BDCE va acoperi 175 de milioane de euro din sumă, iar contribuția României va fi de 75 de milioane de euro.

În expunerea de motive a proiectului, Guvernul spune că grupurile țintă sunt familiile/persoanele tinere cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au venituri sub cel mediu pe economie: “Proiectul vizează problemele locative ale specialiștilor din diverse domenii, cum ar fi cadrele didactice sau medicii, numărul insuficent al acestora, mai ales în unitățile administrativ-teritoriale mai mici fiind determinat și de lipsa locuințelor disponibile.”

Fiecare unitate din teritoriu va trimite prin Ministerul Dezvoltării și ANL cererile înregistrate de la tinerii care doresc să locuiască cu chirie la stat. Repartizarea acestora în locuințele construite de ANL se va face tot de primăriile și consiliile locale care au făcut solicitările.

Împrumutul BDCE, de 175 de milioane de euro, este acordat pe 20 de ani, din care 5 ani sunt perioada de grație, la o dobândă de bază egală cu dobânda EURIBOR la depozitele la 6 luni.

„Art. 5. Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislației în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanțărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale.”

Guvernul a inițiat proiectul de lege la Senat, urmând ca după aceea să fie trimis Camerei Deputaților, care va da votul final.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here