25 Februarie, 2018

Statul oferă ecotichete de 12.000 de lei pentru cumpărarea de autovehicule electrice!

Recent, în Monitorul Oficial a fost publicat un act normativ privind Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

Acesta este derulat de Adminsitraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi are ca obiectiv finanţarea nerambursabilă (din Fondul pentru mediu), acordată sub formă de ecotichet, pentru achiziţionarea autovehiculelor electrice noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

ECOTICHETUL

Cuantumul ecotichetului este de 12.000 de lei, iar un solicitant poate beneficia de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul electric nou (autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială/autospecializată uşoară). Totodată, un solicitant poate beneficia şi de mai multe ecotichete dacă achiziţionează mai multe autovehicule electrice.

Dacă solicitantul este acceptat în Programul Rabla şi vrea să cumpere un autovehicul electric, acesta va putea cumula prima de casare cu ecotichetul.

CINE POATE BENEFICIA DE ECOTICHET ŞI ÎN CE CONDIŢII?

Potrivit Ghidului de finanţare, solicitanţii care pot beneficia de ecotichete sunt:

- persoanele fizice;
- persoanele juridice;
- unităţile administrativ-teritoriale / instituţiile publice.

Totodată, solicitanţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

- să obţină din partea AFM-ului aprobarea dosarului de acceptare;
- să se înscrie la un producător validat în termenul acordat de la publicarea pe pagina de internet a AFM-ului şi să completeze o cerere de alocare a ecotichetului;
- să achiziţioneze autovehiculul electric nou în urma confirmării de alocare a ecotichetului (emisă de AFM).

CÂND AU LOC ÎNSCRIERILE ŞI CÂTE ECOTICHETE SE ACORDĂ?

Potrivit AFM-ului, sesiunea de înscriere în vederea validării solicitanţilor producători va avea loc în perioada 14-18 octombrie 2013, iar sesiunea de înscriere în vederea acceptării solicitanţilor va avea loc în perioada 14-25 octombrie 2013.

Suma alocată sesiunii de finanţare este de 1.200.000 de lei, ceea ce înseamnă că vor fi acordate un număr total de 100 de ecotichete.

Mai multe informaţii despre persoanele eligibile, criteriile de eligibilitate şi participarea în cadrul programului pot fi consultate în Ghidul de finanţare, care a fost aprobat prin Ordinul nr. 2366/2013.

Surse: Lege5.ro, AFM

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu