19 Februarie, 2020

Statistici şi curiozităţi: Numărul fumătorilor se apropie de 1 miliard de persoane

Potrivit BBC News, deşi fumatul a devenit un obicei din ce în ce mai puţin popular în anumite părţi ale lumii, numărul total al fumătorilor este în creştere.  Există mai mulţi fumători decât în urmă cu 30 de ani, însă acest fenomen este legat, în opinia cercetărilor, de creşterea populaţiei la nivel global.

Astfel, în 2012, 967 milioane de oameni fumau zilnic, în comparaţie cu cele 721 de milioane de persoane  care erau subjugate acestui obicei în anii 1980.

Odată cu creşterea populaţiei Pământului la 7 miliarde în ultimii 50 de ani, există din ce în ce mai multe persoane care se apucă de fumat. În ţări cu populaţie numeroasă, precum China sau Rusia, statisticile au remarcat un număr în creştere de noi fumători, în ultimii ani.

Ţările aflate în curs de dezvoltare au printre cele mai ridicate cifre de fumători, conform unui raport JAMA al Universităţii Washington. Cu toate acestea, raportul dintre fumători şi nefumători s-a modificat, în sens negativ pentru fumători (este mai mare proporţia de nefumători).

Statisticile mai arată că 3 din 10 bărbaţi şi una din 20 de femei fumează acum zilnic, comparativ cu 4 din 10 bărbaţi şi una din 10 femei în anul 1980.

În topul ţărilor cu cei mai mulţi fumători, Timorul de Est se află în frunte, 61% din populaţia sa fiind fumători zilnici. Cea mai scăzută cifră de fumători se înregistrează în insulele Antigua şi Barbuda – 5% din populaţie fumează zilnic.

Ţări precum Canada, Islanda, Norvegia şi Mexic au derulat cu succes programe la nivel naţional care să convingă populaţia să reducă ţigările ori chiar să renunţe definitiv la fumat sau să nu prindă niciodată acest obicei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că milioane de vieţi pot fi salvate prin politici de prevenire precum taxarea tutunului sau legi referitoare la interdicţii, care să pună aerul curat şi sănătatea mai presus.

La nivel global, studiile estimează că în anul 2012 s-au fumat 6,25 de trilioane de ţigări, comparativ cu 4,96 trilioane în anul 1980.

Sursa: BBC News

Despre autor  ⁄ De Weekend

Un efort comun al redacţiei de a găsi informaţii interesante, cu subiecte atrăgătoare, potrivite pentru un weekend relaxant. Vorbim despre educaţie, sănătate, mediu, evenimente şi orice altceva.

Fara comentarii

Scrie un comentariu