Rezultatele celui de-al şaselea raport Deloitte Business Sentiment Index arată că directorii executivi din Europa Centrală sunt pesimişti în privinţa economiilor din Europa Centrală, în 2012. Per ansamblu, nivelul de încredere a revenit la valoarea înregistrată în urmă cu un an (indicele compozit este 110). Această scădere are loc după cinci creşteri consecutive raportate de ultimele ediţii ale studiului. 

 Pesimismul directorilor executivi, cu precădere în partea de nord a Europei Centrale, este determinat de temerea că actuala criză a datoriilor suverane s-ar putea agrava, deteriorând astfel în continuare economiile din regiune, în următoarele 6 – 12 luni.

Rezultatele studiului arată că numai 16% dintre respondenţi sunt optimişti în privinţa perspectivelor economice generale în următoarele şase luni. În acelaşi timp, 43% dintre ei cred că situaţia se va deteriora în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, ca şi la ediţiile anterioare, opinia directorilor executivi diferă semnificativ de la ţară la ţară. Încă de la izbucnirea crizei globale, Europa Centrală s-a împărţit în două tabere în privinţa perspectivelor economice. Nordul regiunii (Polonia, Cehia, Slovacia) a fost în general mai optimist. În acelaşi timp, ţările din sud (Ungaria, România şi Croaţia) s-au arătat în permanenţă mai prudente.

În România, aşteptările directorilor executivi în privinţa economiei în următoarele şase luni au rămas relativ neschimbate faţă de ediţia anterioară a studiului. Eşantionul din România a oferit în mare răspunsuri neutre comparativ cu restul ţărilor participante. Cu toate acestea, directorii români sunt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele financiare ale companiilor lor. Se continuă astfel tendinţa remarcată la ediţiile anterioare, ponderea de optimişti coborând de la 63% (T3 2010) la 48% (T2 2011), respectiv 31% acum. Pe de altă parte, din studiu reiese şi o schimbare importantă în ceea ce priveşte aşteptările de creştere a veniturilor din vânzări şi a planurilor de achiziţii pe următoarele 12 luni.

În mod evident, accentuarea crizei datoriilor suverane din Europa şi a incertitudinii de la nivel global provoacă schimbări considerabile la nivelul încrederii în regiunea nordică din Europa Centrală. Acest lucru aliniază de fapt ţările respective la statele din sud, care au fost în mod evident mai prudente în cursul ultimelor luni.

Per ansamblu, rezultatele studiului indică o scădere îngrijorătoare a încrederii din regiune, pentru prima dată de la lansarea indicelui, în T4 2009.

Zone economice speciale

Chestionarul de la această ediţie a inclus şi o serie de întrebări cu privire la zonele economice speciale, urmărind să identifice importanţa ajutorului public în planurile de investiţii din anumite teritorii, în opinia directorilor executivi chestionaţi.

Aproape toţi participanţii (99%) spun că ajutorul de stat nu a fost un factor decisiv la momentul realizării de investiţii în trecut.

Doar 8% dintre ei consideră că ajutorul de stat s-a dovedit foarte important în cazul unei investiţii anterioare.

67% au indicat că ajutorul de stat nu a fost luat deloc în calcul.

Industria prelucrătoare este prima care ia în calcul un astfel de ajutor, 37% dintre reprezentanţii acestui domeniu raportând că au avut acest lucru în vedere în cazul unei investiţii anterioare. Urmează industria de retail/comerţ (22%) şi energie şi resurse (15%).

Peste o treime dintre respondenţi (38%) spun că ajutorul public ar fi unul dintre factorii luaţi în calcul la momentul realizării unei investiţii noi pe viitor.

În Cehia şi Polonia, majoritatea participanţilor la studiu (67%, respectiv 62%) consideră că posibilitatea de a dispune de un astfel de ajutor ar putea fi unul dintre factorii de decizie la selectarea locului de realizare a unei investiţii viitoare. Numai 27% dintre omologii din Croaţia, Slovacia şi România sunt de aceeaşi părere.

Industria prelucrătoare este prima care ar putea lua în calcul un astfel de sprijin la momentul realizării unei investiţii noi (60% dintre respondenţi).

Detalii despre Indice. Indicele reprezintă o analiză a opiniilor şi previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Deloitte a publicat prima ediţie a studiului Business Sentiment Index în septembrie 2009, iar a doua în decembrie 2009.

Eşantionul include aproximativ 200 de companii din rândul celor mai mari companii din regiune.

Multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a proiectului: www.deloitte.com/bsi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here