19 August, 2017

Proiect: Stații de încărcare pentru mașinile electrice în toată țara

Mai mulți parlamentari ai formațiunii liberale din Camera deputaților au inițiat un proiect legislativ prin care se dorește implementarea unor măsuri care să vină în sprijinul proprietarilor de mașini 100% electrice sau plug-in hybrid.

Legea privind asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice precizează ca autoritățile locale din localitățile cu peste 100.000 de locuitori vor fi obligate să realizeze minim cinci puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele 100% electrice. Tot în textul legii se mai precizează și faptul că aceste puncte vor trebui să aibă o capacitate de alimentare pentru 4 mașini.

Art. 1 
Autoritățile administrației publice locale din localitățle cu peste 100.000 de locuitori au obligația realizării, până la 31 decembrie 2020, a unui număr de minim cinci puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele reîncărcabile electric, cu o capacitate de alimentare de 4 mașini fiecare. 

Pentru municipiul București proiectul legislativ precizează că în fiecare sector al Capitalei vor trebui construite minim zece puncte publice de reîncărcare.

Totodată, articolul 3 al proiectului de lege prevede că ”stațiile de distribuție a carburanților derivați din petrol, inclusiv a biocombustibililor, pentru autovehicule care au peste 16 pompe de alimentare, au obligația realizării, până la 31 decembrie 2020, minim două puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele electrice, cu o capacitate de alimentare de 2 mașini fiecare.”

Deși finanțarea pentru aceste stații este prevăzută la articolul 4 al inițiativei, nu se specifică nimic despre metoda prin care se va efectua plata pentru reîncărcarea mașinilor electrice și, mai important, dacă acestea vor fi avea disponibile și încărcarea rapidă. 

Art. 4
Finanțarea realizării infrastructurii realizate de către Autoritățile administrației publice locale se va face din bugetul fondului pentru mediu (50%) și din bugetul local (50%).

Art. 5 
Punctele publice de reîncarce a vehiculelor electrice vor respecta specificațiile tehnice și cerințele de dotare prevăzute în Legea nr. 34/2017, precum și regulile privind siguranța și igiena muncii, prevenirea și stingerea incendiilor și protecția mediului conform legislației în vigoare. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Florin Amariei

Florin Amariei este un tânăr pasionat de politică, gaming și mașini. Cel mai mult îi place însă să urmărească cele mai noi schimbări legislative din țară și străinătate.

Fara comentarii

Scrie un comentariu