Începând cu data de 14 decembrie 2020 se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, prevede proiectul de hotărâre de Guvern adoptat săptămâna trecută. Astfel, restricţiile rămân valabile până în 12 ianuarie 2021.

În mare parte se păstrează măsurile existente în prezent. Astfel în toate localitățile se menţine interzicerea circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23,00-5,00 cu anumite excepţii

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

Magazinele vor continua să aibă program numai în intervalul 05:00 – 21:00. Menţionăm că farmaciile, benzinăriile dar şi comerciaţii care fac livrări pot continua programul normal.

Potrivit declaraţiilor de presă susținute de Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI se adaugă „o singură măsură și anume: organizarea și desfășurarea activității operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri. Activitatea se desfășoară, dar cu o reglementare care va fi stabilită printr-un ordin comun al miniștrilor menționați anterior, care va stabili cum se desfășoară activitatea de transport pe cablu. Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil că va fi stabilit că doar 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile, telescaunele, acestea toate vor funcționa mai departe în condiții de normalitate”.

Raed Arafat a recomandat de asemenea să se renunţe la colindat în acest an „pentru la colindat pot să fie câte trei persoane care merg de la casă la casă: evitaţi acest lucru, chiar dacă e o tradiție, și o înțeleg perfect și o înțelegem cu toţii perfect, dar cu mersul din casă în casă, intratul în mai multe case deodată, în aceeași zi,  – și te duci și te întâlnești cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieși, te mai duci la altcineva, – riscul de infecție crește foarte mult și pentru cei la care ai mers tu și pentru tine, care ai intrat în mai multe case”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here