Legea nr. 295/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 intră în vigoare de la 24 decembrie 2021.

 legea privind suspendarea activităţii pentru firmele care nu respectă restricţiile

Actul normativ prevede că firmele care nu respectă restricţiile stării de alertă pe lânga amendă, vor risca suspendarea activităţii pentru 15 sau 30 de zile. În prezent, firmele care nu respecta regulile impuse de autorităţi pot fi pedepsite cu amendă între 1000 si 10.000 de lei.

Aşadar,  în cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenţiei prevăzute la art. 65 lit.q), de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, agentul constatator dispune şi sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fară respectarea condiţiilor stabilite.

Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare prevăzute  se materializează prin afişarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: «Acest spaţiu este închis temporar, până la data de ___________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19».

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancţiunea contravenţională complementară prevăzută, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenţiei prevăzute la art. 65 lit. q), aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

În cazul în care constată săvârşirea contravenţiei prevăzute la art. 65 lit.r), pe lângă sancţiunea contravenţională cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here