Actul normativ analizat astăzi, respectiv Ordinul ANAF nr. 2547/2019 se adresează persoanelor fizice ce realizează venituri extra-salariale, au depășit plafonul de 12 x salariul minim pe economie, au obligația să plătească contribuția la asigurările sociale, respectiv a contribuției de sănătate și să le declare prin Declarația unică, dar nu respectă aceste obligații fiscale.

Ordin ANAF nr. 2547 din 20 Septembrie 2019 – Ordin pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 0800 din 03 octombrie 2019.

Prin prezentul ordin, a fost adoptată procedura stabilirii din oficiu a contribuției la asigurările sociale pensii, cât și a contribuției la asigurările sociale de sănătate, după caz.

Această procedură se aplică pentru contribuțiile sociale generate de veniturile obținute începând cu data de 01 ianuarie 2018.

Autoritatea fiscală verifică veniturile declarate de contribuabili prin Declarația unică, veniturile declarate de plătitorii de venituri către persoane fizice, cum ar fi declarația 205 – Declarație  informativă privind impozitul reținut la sursă şi câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit sau declarația 112 – Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit şi evidența nominală a persoanelor asigurate.

În baza acestor informații se vor identifica acele persoane care fie nu au obligația să plătească către sistemul public asigurările sociale, fiind asigurate în sisteme proprii (avocați, notari), fie sunt deja pensionare în sistemul public de pensii.

După identificarea tuturor persoanelor, organul fiscal central notifică contribuabilul cu privire la situația fiscală în care se află, respectiv asigură dreptul contribuabilului de a fi ascultat.

Dacă contribuabilul se prezintă la audiere și își îndeplinește obligația depunerii Declarației unice, acesta va fi eliminat din lista contribuabililor pentru care se va face stabilirea din oficiu.

În cazul în care contribuabilul nu răspunde notificării sau nu își îndeplinește obligația depunerii Declarației unice, contribuabilului i se va solicita prezența în vederea unei noi audieri. Acesta are ocazia să își exprime un punct de vedere scris.

Dacă contribuabilul nu se prezintă la audieri și nici nu își îndeplinește în urma acestor proceduri, obligația depunerii Declarației unice cu privire la asigurările sociale, se trece la stabilirea din oficiu a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale.

Acestea se stabilesc la nivelul salariului minim brut pe economie și se vor comunica contribuabilului.

Ai nevoie de Ordin nr. 2547/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here