Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a hotărât ieri eliminarea integrală a sporului de risc şi solicitare neuropsihică pentru funcţionarii publici, care ar fi reprezentat 50% în plus la salariul acestora. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici a fost adoptat cu 212 voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, fără a includa şi acordarea acestui spor, aşa cum se propusese iniţial.
Reamintim faptul că, la sfârşitul lunii februarie, plenul Senatului votase acordarea unui spor de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază pentru funcţionarii publici din cadrul ANFP: „Pentru compensarea activităţii specifice, funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar”.
Asta în contextul în care, textul iniţial prevedea că „pentru compensarea activităţii specifice, personalul ANFP beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.
Guvernul Cioloș a sesizat Curtea Constituțională cu privire la acordarea acestui spor, spunând că el nu poate face parte din salariul de bază. CCR a respins parțial articolul, adică nu acordarea sporului, ci includerea lui în baza de calcul pentru sporuri și alte drepturi.
„O atare soluţie legislativă nu poate fi acceptată din perspectiva reglementării de drept comun aplicabilă tuturor persoanelor angajate într-un raport de muncă, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit căruia salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri. Aşadar, în accepţiunea deciziei Curţii, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat personalului ANFP, dar fără ca sporul astfel stabilit să constituie bază de calcul pentru determinarea salariului de bază”, au motivat judecătorii CCR decizia.
În final, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a respins articolul de lege în întregime, întrucât există o lege-cadru prin care este stabilită salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inclusiv acordarea unor sporuri la salariile de bază iar adoptarea unor asemenea prevederi ar crea un precedent care să ducă la apariţia unor reglementări subiective, de acordare a unor sporuri salariale prin legi ce reglementează statute profesionale.
În plus, deputaţii au considerat că adoptarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica acordarea unui astfel de spor.
Ai nevoie de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
