Proiectul de lege pentru pentru aprobarea Ordonanței Guvernului 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost respins de plenul Senatului, la ședința din 10 octombrie, și retrimis comisiei de buget, care trebuie să poarte discuții mai amănunțite cu reprezentanții ministerului de Finanțe în următoarea săptămână.
 
Senatorul Șerban Nicolae, liderul PSD care a anunțat decizia, a declarat că este nevoie de o clarificare a amendamentelor care se formulaseră în cadrul comisiei, amendamente la care nici reprezentanții MFP, nici cei ai inițiatorilor nu au adus elemente în favoarea argumentelor lor. De exemplu, unele dintre măsuri, care țin de impactul bugetar al exonerării și exceptării de la aplicarea obligatorie, de la 1 ianuarie 2018, a unor categorii de contribuabili, nu au fost clarificate: “S-a făcut propunerea și s-a admis în comisie să se aplice TVA defalcată doar pentru companiile care au contracte cu statul. Au mai apărut în dezbaterea publică și chestiunile legate de companiile care sunt în situație de insolvență, de aceea noi am vrea să avem niște cifre ceva mai concrete. Spre exemplu, faptul că suntem pe ultimul loc la TVA declarată și neîncasată în Europa este un lucru îngrijorător.

De asemenea, faptul că 22 de miliarde de lei s-au acumulat din TVA declarată și neîncasată de statul român în ultimii trei ani doar de la firmele care au intrat în insolvență, după data intrării în insolvență, sunt suficiente cifre care ne îngrijorează și reclamă o imagine mult mai concretă în ceea ce privește impactul acestei propuneri legislative”, a mai susținut liderul de grup al social-democraților.

Senatul va relua dezbaterile asupra proiectului de lege peste o săptămână, timp în care membrii comisiei de buget vor aduce clarificările solicitate. Senatul este prima cameră sesizată, astfel că proiectul va fi votat definitiv după ce va fi trimis Camerei Deputaților.
 
Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2018, sunt obligate să aplice sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile și institutiile publice. Din prima categorie fac parte toate societățile, indiferent daca sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, societăți nationale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere, dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA. Societățile neînregistrate în scopuri de TVA aplică sistemul de plată defalcată a TVA când achită facturile către furnizori înregistrați în scopuri de TVA.

Ai nevoie de Ordonanța nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here