Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat că proiectele care vizează creşterea eficienţei energetice ale spitalelor judeţene şi municipale ar putea primi finanţare, începând din primăvara anului viitor, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Decizia a fost luată în cadrul Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (CMPOR), reunit în perioada 23-24 octombrie 2012, la Oradea.

În cadrul declaraţiei susţinute de secretarul de stat Marcel Boloş, acesta a susţinut că s-a primit avizul de principiu pentru ca spitalele să poată beneficia de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice, finanţate din fonduri europene nerambursabile, prin programul Regio.

Astfel, cel mai probabil în primul trimestru al anului 2013, va fi lansat ghidul solicitantului, iar fondurile disponibile ar trebui contractate până la finalul anului viitor.

Obiectivele urmărite de minister sunt reprezentate de reducerea cheltuielilor de funcţionare ale spitalelor publice, precum şi de sporirea calităţii serviciilor în aceste instituţii.

Finanţările vor fi acordate în ordinea depunerii dosarelor de proiect, operaţiunea finanţând lucrări de anvelopare a clădirii, înlocuirea tâmplăriei existente, refacerea ventilaţiei, a sistemelor de energie electrică şi termică.

Bugetul estimat al operaţiunii este de 100.000.000 euro.

Primele demersuri pentru acest nou tip de finanţare au fost făcute în luna septembrie a acestui an, următoarea rundă de negocieri între MDRT şi Comisia Europeană fiind programată pentru sfârşitul lunii noiembrie.

În acest scop, MDRT beneficiază de asistenţă din partea JASPERS – Banca Europeană de Investiţii pentru elaborarea schemei de finanţare a lucrărilor.

Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (CMPOR) este structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2007-2013.

CMPOR are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului, fiind alcătuit din 24 membri cu drept de vot şi 27 membri observatori, fără drept de vot, reprezentanţi ai structurilor implicate în implementarea programului şi reprezentanţi ai potenţialilor beneficiari.

La şedinţele CMPOR pot participa alţi reprezentanţi ai Guvernului, ai consiliilor pentru dezvoltare regională, ai unor instituţii şi organizaţii implicate în procesul de dezvoltare socio-economică, precum şi parteneri socio-economici relevanţi pentru procesul de elaborare şi implementare a politicii de dezvoltare regională, dacă sedinţa vizează probleme specifice domeniului de activitate al acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here