Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra obligativităţii spitalelor de a respecta reglementările incluse în Ordinul nr. 1284 din 17 decembrie 2012 privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice, conform unui comunicat de presă publicat pe pagina web a instituţiei.

În luna decembrie, Ministerul Sănătăţii a reglementat, unitar, programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.

Conform documentului, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează:

– de luni până vineri, în intervalul orar 15:00 – 20:00,

– în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10:00 – 20:00.

Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp.

Vizitarea pacienţilor în secţiile/ compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne.

Ordinul mai prevede ca secţiile/compartimentele de terapie intensivă să aibă obligaţia de a avea un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului, de care să fie informaţi şi aparţinătorii.

De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/ compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Managerii unităţilor sanitare au obligaţia să afişeze programul de vizite la toate intrările în spital, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor.

Atenţie! Este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice şi pentru cei care au acces permanent.

Conducerea spitalului are obligaţia de a instrui personalul de pază propriu şi cel al firmelor de pază, după caz, asupra programului de vizite, obţinînd o declaraţie de la fiecare dintre aceştia prin care se angajează de a respecta aplicarea programului respectiv şi de a nu pretinde sau primi orice fel de atenţii, în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită. În cazul încălcării acestor prevederi, se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă sau a contractului cu firma de paza, pentru persoana care se face vinovata.

Ministrul Sănătăţii, dl. Eugen Nicolaescu, a atras atenţia managerilor din spitale că trebuie să respecte actul normativ care transpune în fapt legislaţia europeană şi, a declarat că, a cerut directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa să îşi prezinte demisia pentru managementul defectuos cu care a gestionat situaţia în spitalele din judeţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here