Mai jos găsiţi o sinteză a modificărilor şi completărilor în această materie, aduse prin două recente ordonanţe de urgenţă la Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. 

Modificări şi completări aduse prin OUG nr. 60/2016, în vigoare de la 3 decembrie 2016

Prima de încadrare. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.

Prima de activare. Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.

Sunt prevăzute, prin art. 732 din lege, condiţiile de acordare.

ATENŢIE!

  Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare (pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale) şi cu prima de instalare  care – cum vom detalia mai jos –, se acordă şomerilor care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate.

• Prima de activare se poate, însă, cumula cu prima de încadrare care se acordă la şomeri care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Prime de mobilitate – prima de încadrare şi prima de instalare

  • Prima de încadrare: persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. 

Cuantumul primei de încadrare se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

  • Prima de instalare: persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:
a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;

b) 15.500 lei pentru persoanele prevăzute la lit. a), care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.

În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare prevăzute la alin. (1), unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
Sunt prevăzute tranşele de acordare, precum şi cuantumurile diferite dacă angajatorul asigură şi locuinţă de serviciu sau suportă cheltuielile aferente.

ATENŢIE! Prima de încadrare şi prima de instalare, denumite în continuare prime de mobilitate, nu se cumulează.

Art. 751 din lege stabileşte detalii privind acordarea, precum şi restricţiile de acordare. 

Modificări aduse prin OUG nr. 6/2017

Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2017, dată pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice, este în vigoare de la 25 ianuarie 2017, data publicării în Monitorul Oficial nr. 62/2017.

OUG nr. 6/2017 modifică şi completează, între alte acte normative, şi Legea nr.76/2002, tot referitor la stimularea angajării şomerilor.

Prima de relocare. Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia, beneficiază de o primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei.

Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună.

Beneficiază de prima de relocare persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Se precizează ce înseamnă cheltuieli de locuire, modul de acordare (lunar, pe o perioadă de cel mult 36 de luni, în situaţia în care în această perioadă sunt respectate condiţiile prevăzute), cine nu poate beneficia de prima de relocare.

ATENŢIE! Prima de relocare se acordă la cerere şi nu se cumulează cu prima de activare, cu prima de încadrare sau cu prima de instalare.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Mai bine ar crea locuri de munca in zonele unde nu exista, decat sa acorzi prime de instalare. In acest mod, toti absolventii din provincie vor veni tot in Bucuresti, care este si asa sufocat, iar zonele defavorizate vor fi depopulate.

  2. Salut. NU sunt somer dar mi s-a propus un job unde o sa primesc o prima de relocare sau tichete pentru carburant in cazul navetei (100 km dus-intors) care sunt undeva la jumate din prima de relocare. Intrebarea mea este : Daca aleg prima de relocare trebuie sa dovedesc ca mi am schimbat localitatea de domiciliu ?

  3. Ati omis ce era mai IMPORTANT!

    In afara de prima de activare de 500 lei toate celelalte prime…inclusiv cea pt naveta nu se acorda decat in cazul in care firma la care urmeaza sa te angajezi are sediul sau punct de lucru INTR’O LOCALITATE DEFAVORIZATA.(conform planul de mobilitate national).

    Am observat ca nimeni…nici pe site’uri…nici la tv nu a precizat aspect….care face practic sa nu mai poata accesa 99% dintre someri nimic…in afara de cei 500lei.

  4. Buna ziua,
    Daca anul acesta am terminat masterul si lucrez din timpul masterului, in decursul anilor de studii am locuit in cămin, as beneficia de ceva prima din partea statului ca sa raman in Cluj-Napoca dat fiind faptul ca locuiesc la o distanta de 80 de km de Cluj si sa nu fiu nevoita sa renunt la locul e munca ?
    Deoarece ca sa ma intretin dinsalariul ce il castig si sa plătesc si chirie nu imi permit.
    Multumesc!

  5. Buna ziua, sunt din ,jud Iasi si din calitatea de somer in cautarea unui loc de munca, luna aceasta m-am angajat in Focsani, la peste 250 km.Mi s-a spus ca doar prima de mobilitate o pot obtine si mi-au trimis niste formulare , pe care sa le completez eu si angajatorul. Intrebarea mea este: in afara de prima de activare de 500 ron, conform legii, mai pot beneficia si de alte prime? de exemplu, cea de Relocare. Nu-mi pot permite sa platesc o chirie din salarul minim pe economie. Daca da, trebuie sa formulez cererea catre AJOFM Tg-Frumos de care apartin sau cum sa procedez? Multumesc!

  6. Prima de activare e condiționată de depășirea a 30 zile de la inregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă și prima zi de angajare ? Așa mi s-a spus la AJOFM iar în lege nu văd să fie specificat acest lucru. Mă puteți lămuri ? Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here