Ministrul Agriculturii, împreună cu reprezentanții asociațiilor din domeniul vegetal, au convenit asupra a 13 cereri formulate de fermieri, în urma protestelor. Acordul a fost obținut după o rundă de negocieri ce a durat mai mult de trei ore.

Printre punctele cheie convenite se numără acordarea de urgență a plăților de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) până la data-limită de 29 februarie 2024. De asemenea, s-a stabilit compensarea pierderilor suferite de fermierii români ca urmare a importurilor din Ucraina, prin introducerea unor coduri de culoare distincte pentru produse și monitorizarea importurilor cu ajutorul sigiliilor electronice dotate cu GPS în portul Constanța.

Ministerul Agriculturii și Asociația pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au convenit, de asemenea, să ofere credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu o marjă a dobânzii de maxim 2% + ROBOR, având data-limită până la 29 februarie 2024. De asemenea, s-a inclus în acord un sprijin financiar de 100 de euro pe hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2022 în zona Ucraina.

Alte măsuri adoptate includ actualizarea valorii ajutorului de stat pentru rambursarea accizei la motorina utilizată în agricultură și derogarea de la regulile GAEC 7 și GAEC 8, cu explicații pentru implementarea acestora începând cu cererea din anul 2023-2024.

Pentru sprijinirea fermierilor, au fost făcute revizuiri și în ceea ce privește durata minimă a contractului de arendă și concesionarea pășunilor. De asemenea, s-au discutat schimbări semnificative referitoare la Ordonanța 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și echivalarea categoriilor de permise pentru utilaje agricole.

O altă propunere se referă la furnizarea apei gratuite pentru infrastructura principală de irigații în 2024 și subvenționarea a 50% din costurile cu energia electrică pentru Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI).

Aceste soluții reprezintă un pas important în revitalizarea sectorului agricol și consolidarea colaborării dintre Ministerul Agriculturii și fermieri.

Vezi aici alte articole despre fermieri

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here