UCMR-ADA solicită modificarea tipizatului întocmit de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială şi includerea opţiunii de prezentare a unei adeverinţe sau a mandatului de gestiune care să ateste calitatea de membru UCMR-ADA a cantautorilor ce vor să beneficieze de şomajul tehnic pe perioada sării de urgenţă, scrie Agerpres.

Solicitările depuse până în acest moment au fost refuzate de către ANISP întrucât formularul pentru titularii drepturilor de autor prevede ataşarea unei copii după un contract de drepturi de autor şi drepturi conexe din ultimele 3 luni, anterior declanşării stării de urgenţă, care să ateste veniturile încasate.

Însă Legea drepturilor de autor nr 8/1996 republicată prevede autorilor şi interpreţilor să îşi exercite drepturile colectiv, prin intermediul organismelor de gestiune colectivă ai căror membri sunt. În consecinţă, aceştia nu pot încheia sau depune contracte directe, aşa cum solicită ANISP.

Sursa citată menţionează că pe perioada stării de urgenţă, unităţile de alimentaţie publică, de cazare, instituţiile şi organizatorii de spectacole şi alte unităţi nu mai utilizează opere muzicale şi nu se mai plătesc remuneraţii pentru drepturi de autor întrucât activitatea lor este suspendată.

Această situaţie are un impact negativ direct asupra veniturilor încasate de autori, astfel încât autorii şi interpreţii sunt îndreptăţiţi să apeleze la şomajul tehnic.

Şerban Cazan, membru în Consiliul Director UCMR-ADA a declarat că „UCMR-ADA, în interesul membrilor săi, cere sa le fie acceptate adeverinţele ce le sunt eliberate de catre organismele de gestiune colectivă sau contractele de mandat de gestiune pentru justificarea cererii de plată a indemnizaţiei. Aceste acte dovedesc atât calitatea de autor sau interpret cât şi apartenenţa la organismul de gestiune colectivă” mai scrie Agerpres.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here