Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, pe 10 martie, un proiect legislativ de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că șoferii, bicicliștii sau conducătorii de vehicule care circulă pe drumurile publice au voie să folosească dispozitivele de tip hands-free.

Anul trecut în octombrie a fost adoptată o ordonanță de urgență a guvernului care stabilea că orice dispozitiv mobil cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video este interzis în timpul mersului.

Proiectul inițial a fost adoptat tacit de Senat, dar comisiile de specialitate din Camera Deputaților au modificat prevederile inițiale, una dentre acestea fiind, în forma de la Senat, ca amenzile să nu se aplice doar pentru că șoferul îți ține telefonul în mână.  Această interdicție a fost acum reformulată, astfel încât va fi permisă folosirea telefonului mobil și a diferitelor gadget-uri dacă acestea sunt prevăzute cu sistem hands free.

Proiect Senat: La articolul 100 alineatul (3), după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h), cu următorul cuprins:

,,h) ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a orcărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.”

Proiect adoptat Camera Deputaților: La articolul I punctul 1, alineatul (3) al articolulului 36, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».

La articolul I punctul 2, la alineatul (3) al articolului 100, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

„h) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.”

De asemenea, a fost adoptată o modificare care le permite șoferilor de autobuze să circule, la nevoie, pe linia de tramvai, ca să evite aglomerația de pe benzile de circulație. Parlamentarii au motivate această măsură pentru necesitatea implementării, în regim de urgență, a culoarelor unice, dedicate autobuzelor și transportului public, pe calea de rulare a tramvaiului, acolo unde nu se poate crea o singură bandă pentru mijloacele de transport în comun.

La articolul 99 alineatul (1) punctul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă.”

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, poliţia rutieră din cadrul Poliţiei Române desfăşoară activităţi de informare a participanţilor la trafic, cu privire la interdicţia, valabilă în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, de a ţine în mână sau de a folosi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Informarea se realizează prin intermediul mai multor instrumente şi/sau acţiuni specifice, cum ar fi, fără a se limita la acestea, comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here