14 Octombrie, 2019

OFICIAL: Începând de astăzi, șoferii de taxi trebuie să respecte noi reguli

Şoferii de taxi vor trebui să prezinte un certificat de cazier judiciar cu mențiuni din care să rezulte că nu au fost condamnați pentru anumite infracțiuni, potrivit unei ordonanțe publicate la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, care completează Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

OG nr. 8/2016, în vigoare de la 1 februarie 2016, precizează explicit faptul că din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist și al managerului de transport în regim de taxi și închiriere trebuie să rezulte că aceștia nu au fost condamnați pentru:

 • infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
 • infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
 • infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
 • infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
 • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
 • infracţiuni contra patrimoniului;

Totodată, actul normativ va crea temeiul legal pentru Ministerul Transporturilor să reglementeze prin norme aprobate prin ordin de ministru existența și modul de dobândire a unui certificat de competență profesională pentru managerii de transport în regim de taxi și în regim de închiriere.

Certificatul de competență profesională va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obține trebuie îndeplinite o serie de condiții, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs și promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului transporturilor.

Sursa: Guvernul României

Ai nevoie de Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

 • Răspunde
  antip
  ianuarie 29 2016

  modificarea legii privind transportul in regim de taxi este bine venita.mai trebuie adaugate niste examene psihologice amanuntite,pentru ca multi dintre taximetristi sint pericole sociale.sa fie mai multe patrule de politie mobile,nu radare.de aceea platim taxe.

Scrie un comentariu