19 Februarie, 2018

Şoferii care transportă contra-cost persoane fără a fi autorizaţi ar putea fi amendaţi cu 5000 de lei!

Persoanele fizice/juridice care transportă contra-cost persoane cu ajutorul autoturismelor – fără a fi autorizate în acest sens – ar putea fi amendate în curând cu până la 5000 de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Transporturilor (MT).

Modificarea propusă va fi făcută la Legea nr. 38/2003, care reglementează transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Iată cum sunt definite în Legea nr. 38/2003 transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere:

Transportul în regim de taxiServiciul de transport public de persoane, bunuri sau mărfuri asigurat contra-cost, pe bază de bon client, şi realizat în condiţiile prezentei legi.

Transportul în regim de închiriereServiciul de transport public de persoane asigurat contra-cost, pe bază de contract, achitat integral şi realizat în condiţiile prezentei legi.

Astfel, transportul în regim de taxi/închiriere poate fi executat doar de transportatori autorizaţi. Cei care încalcă această prevedere ar putea fi sancţionaţi în curând cu amenzi cuprinse între 1000 şi 5000 de lei.

În nota de fundamentare (fişier PDF) a proiectului este precizat că măsura are drept scop:

- eliminarea efectelor negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate;
- eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier neautorizate desfăşurate de către persoane fizice sau juridice;
- eliminarea riscurilor ce privesc siguranţa circulaţiei rutiere ca urmare a efectuării unor activităţi de transport rutier de persoane neautorizate;
- eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa transportului rutier de persoane efectuat prin utilizarea neautorizată a autoturismelor.

Atenţie: Reţineţi că este vorba de şoferii care efectuează transport public neautorizat contra-cost (în mod constant), nu de şoferii care fac transport de ocazie neremunerat.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă şi nota de fundamentare aferentă pot fi consultate integral AICI şi AICI (fişiere PDF).

Sursa: MT | Foto: Sxc.hu

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu